Apa potabila nu va mai acoperi cererea in 2025, din cauza poluarii riurilor, aflam din Cotidianul. Zonele cele mai sarace in apa dulce vor fi vestul si centrul Romaniei. Aproximativ jumatate dintre riurile Romaniei sint poluate. "Daca se va continua ritmul de poluare de la ora actuala, in 2025 apa potabila va fi un lux", a declarat Cristian Hera, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice din Bucuresti. Astfel, tara noastra va intra in "clubul" celor 48 de tari care la momentul respectiv nu vor putea acoperi necesarul de apa potabila al populatiei. Potrivit statisticilor, cele mai poluate bazine hidrografice sint Tisa, Somes, Cris, Mures, Bega-Timis, Olt, Ialomita, Arges-Vedea, Siret si Prut.
Unitatile din domeniile gospodaririi comunale, industriei chimice si zootehniei sint cele care polueaza cel mai mult, urmate de cele din industria extractiva si metalurgie.
Totusi, multa
Pe linga faptul ca nu o sa mai fie buna de baut, apa mai constituie o amenintare. 3,5 milioane de hectare de teren, adica aproape o zecime din suprafata Romaniei, sint expuse la inundatii. Cele mai mari suprafete sint situate de-a lungul Dunarii si in zonele de sud si de vest ale tarii. Viituri puternice si rapide, secete, dar si alte fenomene extreme sint problemele cu care Romania a inceput sa se confrunte in ultimii trei ani.
"Riscurile hidrologice si meteorologice sint o prezenta cotidiana, din pacate. Ele au devenit tot mai agresive din cauza activitatilor antropice. Astfel ca ne confruntam cu viituri rapide si puternice care provoaca pierderi foarte mari", a declarat Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor.
Arsita mare pe glob
"Pe linga poluare, in urmatorii 50 de ani populatia globului va creste cu trei miliarde de oameni, iar suprafata irigata din agricultura va ajunge la 330 de milioane de hectare, de la 253, cite erau irigate in 2000. Deficitul apei va reprezenta o noua conditie in reorientarea consumului si a utilizarii apei", a mai avertizat Cristian Hera.
Cotidianul