Activitatea de creditare din Romania in 2006 a depasit estimarile, datorita performantelor economice si a consumului inca robust, inregistrandu-se cresteri semnificative ale imprumuturilor in moneda nationala, aflam din Romania Libera. Conform specialistilor din divizia de cercetare a Grupului UniCredit, cresterea pietei creditului va fi condusa de segmentul de retail, iar segmentul creditelor de consum (credite de consum, credite de nevoi personale, carduri de credit) va deveni si mai atractiv pentru populatie. Lipsa de locuinte noi si cresterea semnificativa a preturilor de pe piata imobiliara, raportat la cresterea venitului per familie, vor conduce la reducerea puterii de achizitie a locuintelor.
Aceasta va mentine imprumuturile ipotecare sub potentialul de crestere, cu o evolutie anuala in ansamblu de numai 24% in 2007, comparativ cu cresterea anuala de 36% estimata pentru anul curent. Pe de alta parte, creditele de consum vor continua sa creasca, alimentate de consumul accentuat, de veniturile in crestere si de dobanzi in scadere, un aport redus provenind din activitatea institutiilor financiare nebancare (IFN-uri). Se apreciaza ca expansiunea activitatii IFN-urilor (inclusiv companii de leasing) se va tempera odata ce va intra in vigoare noua legislatie referitoare la acestea.
Depozitele pentru persoane fizice vor determina expansiunea pietei si in 2007, cu cresteri usor mai mici pe segmentul de depozite pentru companii ca rezultat al activitatii investitionale in crestere. Incepand cu anul 2007, dezvoltarea pietelor de asigurari si de fonduri private de pensii va cunoaste o revigorare rapida. Evolutia pietei fondurilor mutuale va ramane puternica pana la sfarsitul anului curent, estimandu-se o crestere de 75% in 2006 fata de anul precedent. Lansarea unor noi fonduri mutuale si procesul de securitizare a activelor bancare vor contribui la o crestere sustinuta a acestui segment de pana la 50% in 2007.
Se estimeaza ca vor aparea norme pentru reducerea in continuare a ratelor creditelor comerciale, conditiile monetare restrictive diminuand ritmul de scadere in prima parte a anului 2007.
Romania Libera