BankNews.ro - The Business Republic

Europa imbatraneste
| Data Publicarii: 06-11-2006

Romania a intrat in cel de-al 17-lea an de natalitate scazutaRomania a intrat in cel de-al 17-lea an de natalitate scazuta, se arata in ultimul numar al EU-RO Newsletter remis BankNews.ro. Romanii s-au imputinat cu un milion de persoane in ultimii 12 ani si continua sa scada constant, arata un studiu al Fondului ONU pentru populatie, publicat in luna octombrie. Dar Romania sta inca bine la capitolul tineret-adulti fata de vechile state membre ale Uniunii Europene.

Astazi, in UE25 sunt patru oameni sub 65 de ani la o persoana peste 65, dar pana in 2050 acest raport va scadea la doi lucratori care vor plati un pensionar. Desi procentul de populatie care lucreaza va scadea in Uniunea Europeana, estimarile arata ca gradul de ocupare a fortei de munca va continua sa creasca pana in 2017, datorita numarului mai mare de femei si de persoane peste varsta pensionarii angajate.

In prezent, populatia Romaniei nu este imbatranita, ci formata predominant din tineri sau adulti. Cu toate acestea,  pe fondul scaderii natalitatii, aceasta este doar o tranzitie catre aceeasi criza care se desfasoara in Europa. Daca in prezent, din cele 21,6 milioane de locuitori, 10,5 milioane sunt adulti, 5 milioane - tineri si copii si 6 milioane sunt varstnici, peste 50 de ani tabloul demografic va arata complet diferit: pensionarii vor reprezenta mai mult de jumatate din populatia tarii, va scadea numarul adultilor si copiilor, piramida varstelor ingustandu-si semnificativ baza.

Pana in 2050 populatia Romaniei ar putea scadea la 16 milioane de locuitori, cu 6 milioane mai putin decat acum. Numai din 1990 pana anul trecut populatia Romaniei a scazut cu 400.000 de indivizi din cauza ratei scazute a natalitatii. Daca mai punem si migratia la socoteala, suntem cu 700.000 de persoane mai putini fata de 1990. 

Dupa 1990 natalitatea a inceput sa scada in Romania (in prezent: 1,3 copii la o femeie, in loc de 2,1, care ar asigura inlocuirea populatiei) din cauza unor factori multipli precum migratia, schimbarea modelelor de viata profesionala, liberalizarea avorturilor, problemele sociale si economice, etc.

Viitorul demografic al Europei - de la provocare la oportunitate

Desi este pozitiv faptul ca europenii traiesc mai mult, sunt mai sanatosi, iar femeile au acces egal pe piata fortei de munca, Uniunea Europeana trebuie sa isi adapteze politicile economice pe baza noilor indicatori.

Populatia imbatranita a Europei este o provocare fara precedent. Comisia Europeana a dat publicitatii in octombrie comunicarea "Viitorul demografic al Europei - de la provocare la oportunitate", text care vorbeste despre necesitatea regenerarii demografice sau despre integrarea imigrantilor, pentru a compensa pierderile demografice de pe piata fortei de munca.

Vladimir Špidla, Comisarul european pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Sanse Egale, a caracterizat problema demografica a Europei ca o "bomba cu ceas". "Ingrijorarile cu privire la bomba cu ceas demografica trebuie sa fie traduse imediat in masuri practice si reforme. Urmatorii zece ani reprezinta o oportunitate pentru Europa", a spus Špidla la prezentarea Comunicarii Comisiei. "In viitor va trebui sa privim toate politicile noastre prin ochelari demografici. Schimbarile vor fi evidente la nivelul pietei fortei de munca, sistemele de sanatate si pensii, dar imbatranirea demografica va fi o provocare si pentru sistemul nostru de educatie, planificarea urbana sau infrastructura", a adaugat comisarul european.

Comisia vorbeste in comunicarea sa despre cinci directii de actiune pentru a ajuta statele membre sa se adapteze schimbarilor demografice de pe teritoriul lor:
- ajutorul oferit populatiei pentru echilibrarea vietii profesionale cu cea personala, de familie, pentru a oferi potentialilor parinti oportunitati pentru a avea cati copii doresc,
- imbunatatirea oportunitatilor de angajare pentru persoanele in varsta,
- imbunatatirea, in paralel, a productivitatii si competitivitatii prin valorificarea contributiilor angajatilor in varsta si a celor tineri,
- valorificarea impactului pozitiv al migratiei pe piata fortei de munca,
- asigurarea politicilor financiare sustenabile pentru a oferi garantii de protectie sociala pe termen lung.

Comunicarea "Viitorul demografic al Europei - de la provocare la oportunitate" nu vine ca o noua strategie care sa trateze problema demografica a Uniunii Europene, ci este un apel la statele membre pentru eficientizarea eforturilor de punere in practica a Strategiei pentru "Crestere si ocuparea fortei de munca." Aceasta fixeaza pasi concreti pentru reforma in ceea ce priveste problema demografica, referindu-se la modul in care opereaza mediul de afaceri, modul de organizare a muncii si managementul schimbarii.

Masurile luate de Romania

Si in Romania este necesara de o crestere treptata a natalitatii, de atentie pentru nevoile specifice ale indivizilor de varste diferite, de valorizarea potentialului cetatenilor, indiferent de varsta. Crearea de mai multe locuri de munca si diversificarea acestora reprezinta o solutie si pentru depresia demografica a Romaniei.

Romania are politici de protectie sociala activa in directia sprijinirii familiei si, pe cale de consecinta, nasterii, educatiei si intretinerii copiilor.

Astfel, in ultimul timp prestatiile sociale au fost regandite pentru a fi directionate mai ferm catre beneficiari. Alocatia pentru copii nou-nascuti este un exemplu. De asemenea, modificarile aduse indemnizatiei de maternitate. Romania ofera un stimulent lunar pentru mamele care se intorc la serviciu.

Familiile cu copii sunt sustinute prin mai multe instrumente: alocatia pentru copii intre 0 - 2 (3)ani, alocatia pentru copii intre 2 (3) ani - 7 ani, alocatia de plasament, alocatia pentru sustinerea familiei monoparaentale, alocatia familiala complementara, venitul minim garantat, ajutoare pentru incalzirea locuintei. De asemenea, pentru familia varstnica se afla in curs de adoptare legea pentru prestatia de dependenta.

In paralel, incepand din anul 2005, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si-a asumat activitatea de coordonare a Comisiei Nationale de Populatie si Dezvoltare.  Formata din reprezentanti ai ministerelor si institutiilor de resort, ai Academiei Romane si ai lumii universitare, Comisia Nationala de Populatie si Dezvoltare este forul national mandatat sa evalueze situatia demografica actuala si sa propuna strategii pe termen scurt, mediu si lung, astfel incat tara noastra sa fie pregatita sa faca fata transformarilor demografice.

Dialog social pe tema crizei demografice

400 de reprezentanti ai statelor membre si experti din intreaga Europa au participat la dialogul social pe probleme demografice organizat de Comisia Europeana la sfarsitul lui octombrie. "Forumul asupra viitorului demografic al Europei" este primul la nivel european care trateaza problema imbatranirii populatiei.

Conform estimarilor, pana in 2050 proportia europenilor de peste 80 de ani se va tripla, iar cei cu varste cuprinse intre 65 si 79 de ani vor reprezenta un sfert din toata populatia Uniunii Europene.

Un exemplu de bune practici care a fost discutat la Forumul asupra viitorului demografic al Europei a fost reteaua germana pentru sustinerea "economiei de argint". Dat fiind faptul ca populatia imbatraneste, initiativa germana se concentreaza pe imbunatatirea conditiilor de viata pentru persoanele in varsta, extinderea ocuparii in industriile de produse si servicii pentru seniori, mobilizarea puterii de cumparare a acestor oameni. Initiativa germana vizeaza o varietate larga de masuri, incepand de la adaptarea urbanistica sau oferte educationale pentru oameni in varsta, pana la promovarea produselor pentru traiul de zi cu zi, adaptate cerintelor seniorilor. Initiative similare sunt "laboratorul timpului" din Italia, care promoveaza un echilibru mai bun intre viata profesionala si cea personala sau initiativa suedeza pentru incurajarea vietii sanatoase. In plus, expertii prezenti au analizat rolul pe care autoritatile locale il pot juca in managementul schimbarilor demografice.

Parlamentul European a finantat realizarea unui proiect de cercetare in urma caruia au rezultat cinci studii de impact in domenii ca: productivitatea lucratorilor in varsta, initiativele preventive pentru sanatate, impactul imbatranirii asupra economiilor populatiei sau legaturile dintre cresterea economica si imbatranirea populatiei.

Forumul demografic european va fi organizat din doi in doi ani pentru a stimula actiunea statelor membre in acest domeniu in urmatorii 10 ani.

Sursa: Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Comisia Europeana

http://www.banknews.ro/stire/6878