Romania are nevoie de asistenta FMI pentru inca doi ani, a declarat, marti, presedintele Traian Basescu, la intalnirea cu directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, care a precizat ca, daca tara noastra are nevoie de sprijin, Fondul este gata sa il ofere.
"Daca Romania crede ca va beneficia de pe urma sprijinului FMI pentru inca doi ani, pentru a pune in practica reformele si pentru a sustine economia intr-o maniera sustenabila, FMI se bucura sa va ajute si sa fie la masa negocierilor chiar in aceasta saptamana", a declarat Christine Lagarde, la Palatul Cotroceni.
Presedintele Basescu a apreciat ca in perioada urmatoare reforma sistemului de sanatate ar trebui sa devina o prioritate.
"La inceputul anilor 2000, bugetul pentru sistemul de sanatate a fost de un miliard. Acum este de cinci miliarde, dar asistenta sanitara s-a diminuat din punct de vedere calitativ. Ceva s-a intamplat cu banii introdusi in sistem. Trebuie sa analizam cu atentie acest sector", a precizat Basescu.
El a adaugat ca bancile ar trebui incurajate sa ofere credite IMM-urilor, atragand atentia asupra sectorului agricol, unde nu este sustinuta suficient procesarea productiei autohtone.
"Toata lumea da vina pe banci, pentru ca nu finanteaza economia si asa mai departe. Daca ii intrebi pe cei din sectorul bancar, iti vor raspunde ca ei sunt gata, dar ca nimeni nu le-a cerut banii. Adevarul e undeva la mijloc. Ei ofera bani, dar cu dobanzi foarte mari, ceea ce nu este convenabil pentru IMM-urile pe care incercam sa le sustinem. Pe de alta parte, Guvernul trebuie sa introduca niste instrumente pentru a face bancile sa aiba incredere, iar garantiile de stat trebuie oferite, pentru a stimula dezvoltarea IMM-urilor, dar nu intreprinderile care depind de marile companii, deoarece - spre exemplu, in agricultura, importam alimente, deoarece nu procesam propria noastra productie agricola. Guvernul poate introduce anumite facilitati pentru banci (...) deoarece exista multe credite neperformante si se tem de ce se poate intampla", a aratat presedintele.
De asemenea, Traian Basescu a atras atentia asupra importantei restructurarii companiilor de stat, sector in care economia nu e performanta. In acest context, el a apreciat ca aderarea la zona euro poate deveni problematica, in cazul in care managementul nu va fi mai performant.
"Ce inseamna investitor strategic? Avem acum compania feroviara de transport, pentru a fi privatizata cu un investitor strategic. In mintea mea, un investitor strategic era Deutsche Bank, Compania Franceza de trenuri, Compania austriaca de trenuri, Compania americana de trenuri. Cred ca obiectivul major acum trebuie sa fie restructurarea companiilor de stat, pentru ca aici sunt problemele. Economia privata e performanta, exporturile cresc in mod constant, dar sectorul economic ce apartine statului e un dezastru, din punct de vedere al competitivitatii. (...) Una dintre probleme este managementul neperformant (...) cum sa mergi in zona euro cu aceasta parte a economiei noastre? Aceasta e lectia pe care am invatat-o in timpul crizei de la tarile care au aderat la zona euro in ultimul an. Au indeplinit criteriile de la Maastricht, dar nefiind economia competitiva sufera mult in zona euro", a sustinut Traian Basescu.
La randul ei, Christine Lagarde a declarat ca problemele identificate de presedintele Basescu in ceea ce priveste sistemul de sanatate sunt legitime, dar si ca reformele structurale sunt esentiale in vederea cresterii competitivitatii economice.
"Cred ca problemele pe care le-ati identificat in ceea ce priveste reforma strategica, cu accent pe sistemul de sanatate, sunt perfect legitime. Voi verifica datele pe care le am, dar procentul din PIB alocat sistemului de sanatate - trebuie analizat si banii trebuie sa mearga pe sistemul medical si nu pe altceva. De asemenea, a doua prioritate, reformele structurale sunt esentiale si cum sa tratam intreprinderile detinute de stat pentru a le face mai atractive la privatizare sau sa ne asiguram ca sunt restructurate pentru a fi competitive - sunt de asemenea sarcini pentru economia romaneasca astfel incat sa devina competitiva. (...) Nimic nu poate prospera intr-o tara daca nu exista stabilitate macroeconomica", a precizat Lagarde.
Sursa: AGERPRES
http://www.banknews.ro/stire/68762_traian_basescu_romania_are_nevoie_de_asistenta_fmi_pentru_inca_doi_ani.html