BankNews.ro - The Business Republic

Australia recunoaste oficial degradarea Marii Bariere de Corali
Mediu | Data Publicarii: 10-07-2013

Australia a recunoscut oficial miercuri degradarea Marii Bariere de Corali, a carei stare este considerata 'mediocra' si pe care UNESCO ar putea-o plasa printre siturile in pericol, relateaza AFP.

Ministrul Mediului, Mark Butler, a difuzat un raport in care se vorbeste despre degradarea permanenta a recifului de corali din 2009, ca efect al ciclonilor si al inundatiilor si in pofida scaderii poluarii produse de activitatile agricole. 

'Episoadele climatice extreme au un impact semnificativ asupra starii generale a mediului marin (al Marii Bariere), care a coborat de la mediu la mediocru', se arata in raport. Ecosistemele recifului prezinta 'o tendinta de degradare a starii lor din cauza calitatii apei si a efectelor cumulate produse de schimbarea climatica si o crestere, ca frecventa si intensitate, a evenimentelor (meteorologice) extreme', se mai spune in raport. 

Deversarile de nitrati (-7%), pesticide (-15%), sedimente (-6%) si alti poluanti au scazut, ducand astfel la diminuarea invaziei unei stele de mare coralifage. Insa inundatiile de coasta din 2010-2011 si apoi ciclonul Yasi au degradat grav Marea Bariera, avariind 15% din suprafata coralilor. 'Regenerarea lor completa va lua cateva decenii', se scrie in raport, considerat alarmant de organizatiile de protejare a naturii. 

Acestea sunt multumite de eforturile facute, insa arata ca obiectivele nu au fost atinse. Atacurile stelelor de mare, de exemplu, au scazut cu 13%, in timp ce obiectivul era de 50%. 'Solutii exista. Trebuie sa investim mai mult, sa ne concentram mai bine actiunile pe cele mai importante puncte de poluare', arata Nick Heath de la Fondul mondial pentru natura (WWF). 

Inscrisa in patrimoniul mondial al UNESCO in 1981, Marea Bariera a pierdut peste jumatate din corali in ultimii 27 de ani sub influenta factorilor meteo (furtuni), climatici (incalzire) si industriali, potrivit revistei americane Proceedings of the National Academy of Sciences. Ea se intinde pe circa 345.000 km2 de-a lungul coastei estice australiene, fiind cel mai mare ansamblu coralier din lume, cu 3.000 de 'sisteme' de recifuri si sute de insule tropicale. 

Un grup international de oceanologi a adresat recent un apel guvernului australian, cerandu-i sa protejeze Marea Bariera de Corali de deseurile rezultate din amenajarea porturilor si navigatie, indeosebi pentru industria miniera. Australia este unul din marii producatori de deseuri poluante din cauza dependentei de termocentrale si a exporturilor de minereuri in Asia. 

UNESCO a prevenit ca va plasa in 2014 Marea Bariera printre siturile in pericol daca nu se ia nicio masura pentru a limita dezvoltarea industriei pe litoral. Daca statele australiene nu respecta recomandarile UNESCO, obiectivul poate fi retras de pe lista Patrimoniului. 

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/68674_australia_recunoaste_oficial_degradarea_marii_bariere_de_corali.html