Piata imobiliara romaneasca ramane extrem de dependenta de creditele bancare ca urmare a slabei dezvoltari a pietei de capital, spre deosebire de celelalte tari din Europa, unde exista tendinta de crestere a ponderii finantarilor in acest domeniu din surse non-bancare, potrivit unei analize a DTZ.
"Desi in Europa exista tendinta de a creste ponderea finantarilor in real estate din surse non-bancare, cum ar fi de exemplu emisiunea de actiuni sau obligatiuni corporative, Romania este inca extrem de dependenta de creditele bancare din cauza unei slabe dezvoltari a pietei de capital. Din acest motiv, fondurile de investitii ce detin proprietati in Romania si care in general apeleaza la atragerea de resurse de pe piata de capital, din pacate fac acest lucru pe alte burse si nu la Bucuresti (vezi NEPI, Immofinanz etc.)", a declarat intr-un comunicat Marius Grigorica, senior business analyst DTZ Echinox.
Astfel, deficitul net de finantare in Europa s-a diminuat in ultimele 6 luni cu 42%, de la 86 miliarde de dolari la 50 miliarde de dolari, ca urmare a reducerii gradului de indatorare si a finantarilor din surse non-bancare.
Comparativ cu anul trecut se remarca o reducere a gradului de indatorare pe majoritatea pietelor importante din Europa, situatie care contribuie la relaxarea creditelor de refinantare.
Integral in Mediafax.ro
http://www.banknews.ro/stire/68388_piata_imobiliara_romaneasca_ramane_dependenta_de_creditele_bancare.html