- Avansul pietei americane catre maximele istorice a fost sustinut si de programele de rascumparari ale propriilor actiuni derulate de companii listate cu bani imprumutati
- JP Morgan spune ca indicatorul care masoara castigul pe actiune a fost distorsionat de aceste operatiuni de piata
- Albert Edwards, analist la Societe Generale, afirma ca emitentii duc o "politica nebuneasca" care se va termina rau
Faptul ca expansiunea monetara a constituit motorul cresterilor bursiere din ultimii patru ani a fost enuntat in mai multe randuri de multi analisti. Istoria ultimilor doi ani, cand programele de rascumparari ale propriilor actiuni derulate de companiile listate s-au inmultit, indica insa un canal nemijlocit prin care banii aparuti din nimic in sistemul bancar contribuie la cresterea artificiala a avutiei de pe Bursa.
Sute de miliarde de dolari contractati ca imprumuturi de companii prin credite bancare si emisiuni de bonduri contribuie la cresterea artificiala a capitalizarii bursiere a indicelui S&P500. Un raport recent al bancii de investitii JP Morgan, preluat de portalul financiar Zero Hedge, afirma ca indicatorul care masoara castigul mediu pe actiune a fost ameliorat in mod nefiresc de existenta programelor de buyback.
In piata asistam la un "rally al narcisistilor", spune si un comentariu al Russia Today, facand trimitere la faptul ca managerii sunt indragostiti de actiunile propriilor lor companii pe care le cumpara accesand bani gratis de la Rezerva Federala Americana. In primele patru luni ale acestui an, programele de rascumparari de actiuni au insumat 286 miliarde dolari, cu 88% mai mult decat anul trecut, iar astazi companiile sunt printre putinii cumparatori de anvergura facilitand iesirea celorlalti investitori mari in conditiile in care fondurile de pensii, Guvernele locale si statale, casele de brokeraj si chiar investitorii de retail vand.
Istoria arata ca emitentii tind sa rascumpere actiunile exact in zonele de maxime, avertizeaza Albert Edwards, analist la Societe Generale Cross Asset Research. Intr-un material scris de acesta si preluat de Zero Hedge, este subliniat riscul pe care companiile si-l atrag pe bilanturi contractand datorie si care ar putea atarna greu atunci cand economia va intra in recesiune.
Distorsiuni in masurarea castigurilor companiilor
Ameliorarea profiturilor corporatiilor si a indicatorilor fundamentali a fost invocata de reprezentantii industriei de pe Wall Street ca argument al trendului ascendent al Bursei de la New York. Totusi, sunt parametri care par a fi artificial ameliorati prin accesul la credit ieftin al emitentilor americani. Programele de rascumparari au imbunatatit artificial indicatorul care masoara castigul pe actiune la nivel mediu pe indicele S&P500 dupa anularea actiunilor achizitionate de companii, spun analistii de la JP Morgan Chase&Co.
Scaderea numitorului, respectiv numarul de actiuni, a condus la cresterea castigului raportat de companii pe actiune. Astfel, in primul trimestru din acest an, nivelul "Earnings per Share" era de 98,30 dolari pe actiune, semnificativ mai ridicat decat cel masurat in al treilea trimestru din 2011, de 94,60 dolari pe actiune. Calculele JP Morgan arata insa ca acest avans a fost asigurat doar pentru 1,50 dolari pe actiune de cresterea organica si de 2,20 dolari actiune prin impactul programelor de buyback.
Daca, la jumatatea decadei trecute, numarul de actiuni ale companiilor din componenta indicelui S&P500 era de peste 9.000 miliarde titluri, acum acesta este cu aproape 1.000 miliarde actiuni mai redus decat in 2004, dupa anularea actiunilor achizitionate in programele de buyback. Acest lucru marcheaza o distorsiune importanta pentru cei care urmaresc indicatorul castigului pe actiune, mai spun cei de la JP Morgan.
Integral in Curierul National