Presedintele Grupului Bancii Mondiale s-a intalnit astazi cu Primul Ministru Victor Ponta cu ocazia Zilei Europei. Dupa intalnire, Kim a facut urmatoarele remarci (asa cum erau pregatite pentru livrare).
Va multumesc foarte mult, domnule Prim Ministru Ponta, pentru discutia foarte fructuoasa pe care am purtat-o.
Astazi este Ziua Europei, iar pentru mine a ma afla aici la Bucuresti in aceasta zi are o insemnatate foarte mare. Este un privilegiu sa putem sarbatori aderarea tarii Dvs. la Uniunea Europeana in 2007 - acum numai sase ani.
As dori sa incep prin a imi exprima sincerele multumiri domnului Prim Ministru Ponta si omologilor nostri din Romania pentru activitatea pe care o depunem impreuna.
Banca Mondiala este, de multi ani, un consilier strategic al Guvernului Romaniei, in aplicarea de catre acesta a agendei de reforme importante in Romania care au dus la aderarea sa la UE. Parteneriatul nostru de astazi este construit pe baza schimbului de experienta. Noi impartasim Romaniei cunostintele pe care le-am acumulat din toata lumea, dar si noi, la randul nostru, invatam din experienta Romaniei in multe domenii, cum ar fi cel al modernizarii sistemelor de asigurari sociale, si impartasim aceste cunostinte altor tari.
Dezvoltarea politica si economica a Romaniei din ultimii 20 de ani este impresionanta si merita o larga recunoastere a realizarilor sale.
Romania a facut progrese enorme in dezvoltarea economiei sale. Vestea cea buna este ca venitul mediu al romanilor a crescut de la un sfert din media europeana la aproape jumatate din media europeana, pe masura ce s-au deschis pietele si au fost reformate institutiile.
O veste si mai buna este aceea ca prosperitatea Romaniei a fost distribuita larg in cadrul populatiei. Banca Mondiala a adoptat recent un obiectiv de a creste prosperitatea impartasita, prin cresterea veniturilor in randurile a 40% din populatia tarilor unde ne desfasuram activitatea. Suntem foarte multumiti sa constatam ca Romania face mari progrese in aceasta directie si ca veniturile aceste categorii de populatie cresc mai repede decat cele ale gospodariei medii din anii 2000.
Avem bucuria de a fi contribuit, impreuna cu Comisia Europeana si FMI, la stabilizarea macroeconomica a Romaniei prin intermediul sprijinului nostru financiar si tehnic.
Deficitul fiscal a scazut de la 7,3 la suta in 2009 la 2,5 la suta in 2012. Totalul datoriei publice la PIB este de 35 la suta, in comparatie cu media Uniunii Europene care este de 83 la suta. In ultimii trei ani, cresterea a fost pozitiva iar inflatia coboara spre tinta stabilita de banca centrala. Progresul Romaniei in stabilizarea economica ar fi fost demn de luat in seama in orice perioada, dar este cu deosebire impresionant in contextul mediului extern nesigur si al continuarii crizei din zona euro.
Cu toate aceste, in ciuda progreselor inregistrate de guvern, Romania ramane tara cu cele mai inalte nivele ale saraciei din Uniunea Europeana. Peste 30 la suta din populatie traieste cu mai putin de 5 dolari pe zi. As dori sa atrag atentia asupra persoanelor care traiesc cu un venit atat de mic, inclusiv populatia roma de aici din Romania si din alte parti ale Europei. Consider ca este un imperativ moral pentru toate guvernele sa instituie sisteme de asigurari sociale pentru cei mai saraci si sa investeasca in invatamant si sanatate pentru cei care sunt cel mai nevoiasi. Exista un argument umanitar pentru a face acest lucru, dar exista si unul economic. Daca cei mai nevoiasi pot fi scosi din saracie, acesta reprezinta un succes pentru noi toti - mai multa forta de munca, atragerea pe cale de consecinta a investitiilor, ceea ce duce la crearea de locuri de munca. Iar daca Romania continua sa ii educe pe mai saraci, sa le dea calificari profesionale si servicii de sanatate de calitate, ea va fi un adevarat model pentru intreaga lume.
In momentul de fata Guvernul se concentreaza, pe buna dreptate, asupra elaborarii unei noi agende a cresterii. In concret, aceasta va insemna construirea unei economii mai competitive, in crestere mai rapida si mai incluziva, o economie care imparte prosperitatea sa tuturor oamenilor din Romania. Noi credem ca realizarea acestei viziuni va necesita reforme structurale mai profunde, in multe sectoare ale economiei si administratiei publice. Mai credem de asemenea ca Guvernul va trebui sa ramana pe traseul adoptat in directia consolidarii fiscale, ceea ce va necesita o hotarare ferma de a construi pe baza castigurilor obtinute pana acum.
Pentru a se asigura ca aceasta crestere continua sa fie in beneficiul celor saraci, noi consideram ca Romania trebuie sa continue sa aiba piete flexibile ale muncii, care vor facilita trecerea de la locuri de munca cu productivitate scazuta la unele cu productivitate mare si vor duce la cresterea calificarii fortei de munca. Instituirea unui mediu de afaceri mai simplu va permite intreprinzatorilor sa creeze locuri de munca si sa aduca valoare adaugata in economie. Va continua insa sa fie necesara o protectie sociala corespunzatoare pentru cei mai vulnerabili.
Pe masura ce Romania depune eforturi in directia cresterii durabile si a ajunge la acelasi nivel cu multe tari ale Uniunii Europene in privinta standardelor de viata, a productivitatii si competitivitatii, provocarea va fi aceea de a gestiona schimbarea, ceea ce este intotdeauna dificil.
In cadrul acestui efort, as dori sa reafirm disponibilitatea Bancii Mondiale de a fi un partener al Guvernului Romaniei in directia atingerii telului de crestere incluziva si prosperitate impartasita.
http://www.banknews.ro/stire/67830_declaratie_de_presa_a_d-lui_presedinte_kim_de_ziua_europei_in_romania.html