Creditul de consum reprezinta un tip de imprumut pentru care nu sunt necesare garantii sau justificarea destinatiei banilor.
In ultimii ani, criza i-aa determinat pe romani sa se uite mai atent la costurile creditelor. Astfel, acestia aleg, astazi, un imprumut, in primul rand, in functie de dobanda si de comisioanele aferente. Aceste elemente cantaresc acum mai mult decat viteza de acordare a finantarii.
Clientii ar trebui sa fie atenti la costurile creditului, iar in acest sens, ii sfatuim sa solicite functionarului bancar o lista completa a tuturor dobanzilor, comisioanelor si a taxelor in mod detaliat si clar, a precizat pentru Efin.ro Dan Grigoriu, director Divizia Produse si Segmente Retail Banca Romaneasca.
Toate aceste date sunt trecute si in contractele de credit, dar indicat pentru client ar fi sa primeasca mai multe lamuriri de la ofiterul de credit, a adaugat oficialul.
Pentru a putea face o comparatie rapida intre costurile diverselor oferte de creditare, clientii au la dispozitie indicatorul DAE (dobanda anuala efectiva) care inglobeaza intr-o singura cifra toate costurile creditului.
Totodata, este in avantajul debitorului sa fie client "de casa" al bancii, respectiv sa-si primeasca venitul intr-un cont curent deschis la institutia de credit. In acest sens, atat timpul de aprobare a imprumutului, cat si documentatia se reduc considerabil. De asemenea, multe banci ofera si discount-uri clientilor care isi primesc veniturile in conturi deschise la banca respectiva.
Integral in Ziare.com