Privatizarile au fost in proportie de 80% un esec iar Romania ar fi trebuit sa aiba astazi un PIB de cel putin trei ori mai mare decat cel actual, considera presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu.
"Nu vrem sa recunoastem ca, din pacate, privatizarile au fost in proportie de 80% un esec. Dupa cum nu vrem sa recunoastem ca, iata, vindem actiuni la companii strategice, in perioada de criza, in contextul in care capital autohton nu exista. Nu vrem sa recunoastem ca aveam prea putin solutii de dezvoltare cu care sa ne laudam astazi. Totul e impus de-afara. Fond Monetar, cu restrictii bugetare, de natura salariala", a declarat Vacaroiu, prezent la aniversarea a 100 de ani de la infiintarea Academiei de Studii Economice.
El a apreciat ca de-a lungul acestor ani o preocupare a fost legata de desfiintarea controlului, ajungandu-se astazi la situatii "incredibile", in care se spune ca Hidroelectrica este in insolventa.
"Din pacate, trebuie sa recunoastem ca am distrus mult, mult mai mult decat era necesar. Astazi ar fi trebuit sa vorbim despre o Romanie cu un PIB de cel putin de trei ori mai mare decat cel de astazi. Pur si simplu, au disparut industrii care au fost competitive dintotdeauna, cu exporturi de peste 80-90% in zona vestica. Cu prea mare usurinta, incepand din 90 incoace am acceptat prea multe sfaturi de afara, spre binele nostru si binele a dus la situatia de astazi a Romaniei", a afirmat presedintele Curtii de Conturi.
Nicolae Vacaroiu a subliniat ca economistii trebuie sa gaseasca solutii concrete pentru dezvoltarea economiei si crearea de locuri de munca, atragerea capitalului strain. Pe de alta parte, a apreciat ca sectorul bancar produce "uragane".
"Ma bucur insa ca aveti un sector unde se traieste bine. Sectorul bancar: salarii serioase. Nu numai la noi, in toata Europa, in toata lumea, iar daca aici se clatina ceva, toate guvernele, imediat, recapitalizare, le dam. Pai, saracii, sa ramana presedintii astia fara bonusuri anuale si trimestriale?", a spus Vacaroiu.
El a mai afirmat ca isi doreste ca ASE sa mearga pe acelasi drum de dezvoltare urmat pana acum, deoarece este nevoie tot mai mare de studenti cu pregatire buna si a mentionat ca la Curtea de Conturi in ultimii ani au avut loc 10-12 concursuri, cu concurenta foarte mare, dar ca uneori s-au ocupat doar un sfert din pozitiile libere.
"Si astazi stam pe 80 de locuri libere, le vom scoate la concurs. Din pacate, o pregatire atat de slaba... Sigur, si pretentiile noastre sunt mult mai mari, suntem totusi organul suprem de control al tarii si trebuie sa avem oameni cu o pregatire de exceptie", a afimat Vacaroiu, adaugand insa ca absolventii ASE nu au participat in numar mare la astfel de concursuri, dar ca dintre cei care au participat au reusit aproape toti.
Presedintele Curtii de Conturi a mai spus ca, indiferent de stadiul in care s-a aflat societatea romaneasca, pe parcursul acestor o suta de ani, ASE a mers pe linia dezvoltarii si a perfectionarii.
"Ma bucur ca din ce in ce mai mult Academia e recunoscuta nu numai pe plan national, ci si international, este apreciata pentru rezultatele pe care le obtine in fiecare an si mai ales pentru faptul ca reuseste si prin aceasta schimbare de generatie, care este inerenta, sa aiba intotdeauna un corp profesoral de elita. Asta spune tot. In acelasi timp, accentul pe care l-au pus in permanenta pe dezvoltarea programelor de studiu, a programelor de licenta, masterat si doctorat, diversitatea acestora, a permis academiei sa poata vorbi oricand, la orice ora, despre rezultate de exceptie", a evidentiat el.
Potrivit lui Vacaroiu, cercetarea ocupa un loc de cinste in cadrul Academiei, dar trebuie dezvoltata in continuare, inclusiv prin extinderea si dezvoltarea temelor de cercetare, care trebuie sa fie in primul rand de actualitate.
Sursa: AGERPRES
http://www.banknews.ro/stire/67042_nicolae_vacaroiu_privatizarile_au_fost_in_proportie_de_80p_un_esec.html