BankNews.ro - The Business Republic

Pretul energiei electrice va creste cu pana la 40% pe termen scurt
Economie | Data Publicarii: 03-04-2013

Pretul energiei electrice va creste cu circa 25%, pana la 40%, pe termen scurt, din care jumatate din cauza subventionarii energiei verzi, in contextul liberalizarii preturilor si formarii pietei regionale, potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, document lansat in dezbatere publica, marti, pe site-ul Ministerului Economiei.

Proiectia pretului pentru consumatorul final de energie electrica la nivelul anului 2014 trebuie sa ia in considerare si efectele liberalizarii preturilor cu circa 30% si efectele cresterii pretului in contextul crearii pietei regionale (pe o plaja intre 10 - 30%) si taxa pentru cogenerare si schimbarea obiceiurilor de consum casnic de energie in favoarea energiei electrice, este mentionat in Nota de fundamentare. 

'In acest context se poate estima o crestere pe termen scurt cu circa 25% pana la 40% a pretului energiei electrice, din care jumatate se datoreaza subventionarii energiei verzi. La aceste cresteri de pret ale energiei electrice in factura consumatorului casnic se adauga cresterea indirecta a preturilor produselor industriale si tarifele de servicii', potrivit sursei citate. 

Impactul cresterii necontrolate pe termen scurt a pretului energiei electrice cu circa 60 - 100 lei MWh, din cauza contributiei pentru promovarea energiei din surse regenerabile ridica o problema de suportabilitate atat din partea consumatorului casnic, cat si din partea consumatorilor industriali, conform documentului. 

Aproximativ 30% din energia electrica produsa in Romania este furnizata consumatorilor casnici. Cu o pondere de peste 5 procente in cosul de consum si o majorare anuala de peste 10-20% a pretului platit de consumator, factura la energie electrica va genera in mod direct o majorare a indicelui preturilor de consum anual cu 0,5-1% (respectiv circa 20% din majorare anuala totala a indicelui care poate fi considerata suportabila). 

Potrivit sursei citate, aproximativ 20% din energia electrica produsa in Romania este livrata sectorului industrial energointensiv: metalurgie, aluminiu, petrochimie, ciment, materiale de constructie, ingrasaminte. Preturile sunt fixate pe piete externe la nivelul de competitivitate globala, rareori regionala si nu permit producatorilor transferul spre clienti al cresterilor de pret pentru materii prime si energie. 

'Competitivitatea acestor industrii se obtine prin rate mici ale profitului, mult sub 10%. Ori, daca energia reprezinta numai 30% din pretul produselor acestor industrii, la o crestere de pret cu 25% a energiei electrice se induce o crestere de costuri cu 7,5%, crestere care trebuie absorbita pe seama profitului, aceste industrii devenind fie nerentabile (nu mai contribuie la bugetul de stat cu impozitul pe profit), fie necompetitive (nu contribuie la bugetul de stat si este generator de somaj). Desi creste fata de nivelul actual, efortul consumatorilor finali scade la jumatate fata de efortul previzibil pentru anul 2014', precizeaza documentul. 

Noul proiect de act normativ propune amanarea temporara incepand cu 1 iulie 2013 a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidrolelectrice noi cu puteri electrice instalate de pana in 10 MW (un certificat verde), de centrale electrice eoliene (un certificat verde), de centrale electrice solare (2 certificate verzi), corelat cu tendintele constatate din prima analiza de monitorizare a schemei. Recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 1 ianuarie 2017 pentru centralele hidroelectrice si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele electrice eoliene. 

Documentul propune, de asemenea, exceptarea de la aplicarea prevederilor Legii 220/2008 pentru 50% din cantitatea de energie electrica furnizata marilor consumatori de energie electrica cu un consum anual mai mare de 150 GWh. 

Proiectul de act normativ prevede introducerea posibilitatii incheierii contractelor bilaterale intre micii producatorii de energie electrica din surse regenerabile de energie care detin grupuri/centrale electrice cu puteri instalate de cel mult 5 MW pe centrala si furnizorii de energie electrica, pentru simplificarea procesului de comercializare a energiei electrice produse de aceasta categorie de producatori. Totodata, prevede introducerea posibilitatii preluarii energiei electrice produse din surse regenerabile de energie si sustinuta prin sistemul de promovare prin certificate verzi in piata reglementata de energie electrica, in baza reglementarilor emise de ANRE, precum si eliminarea unor restrictii care conduc la supracompensare. 

Autoritatile subliniaza ca masura propusa are in vedere sa faca suportabil impactul brutal si pe termen scurt asupra pretului energiei electrice, impact care poate avea efecte economice si sociale negative ireversibile. 

Proiectul de Ordonanta de Urgenta va fi supus avizului Consiliului Concurentei, ANRE si Consiliului Legislativ.

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/67025_pretul_energiei_electrice_va_creste_cu_pana_la_40p_pe_termen_scurt.html