Companiile romanesti sunt de multe ori mai scumpe si nu au capital suficient, in comparatie cu firmele straine, dar sunt inovative si sfarsesc prin a fi competitori puternici, a declarat, vineri, directorul general adjunct al Bancii Transilvania, Ionut Patrahau. Referindu-se la situatia intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din Romania, Patrahau a afirmat ca "nu avem capital si nici nu suntem disciplinati, asa cum cer normele europene, insa problema care se pune este daca vrem sa fim exclusiv o tara a multinationalelor sau o tara a IMM-urilor. Trebuie sa existe un echilibru".
Patrahau a felicitat restaurantele care concureaza cu Mc Donald's, angrosistii de materiale de constructii care au cifra de afaceri mai mare decat Praktiker sau Bricostore si supermarketurile autohtone care concureaza lanturile internationale.
"Nu imi este frica ca s-ar putea sa pierd, prin aceste declaratii, niste clienti mari, pentru ca oricum acestia nu ne raspund la telefoane", a spus Patrahau, cu ocazia Topului National al Firmelor Private din Romania. El a mai afirmat ca IMM-urile romanesti sunt cea mai buna dovada a eficientei Bancii Transilvania.
Banca Transilvania a fost infiintata acum 12 ani si are in prezent 316 de unitati si aproximativ 4.200 de angajati.
Institutia financiara cu sediul in Cluj-Napoca a fost prima banca romaneasca cotata la Bursa de Valori Bucuresti, in 1997. Ea este a cincea banca din Romania, cu o cota de piata de 4,34% si active in valoare de 6,25 miliarde lei (1,75 miliarde euro) la jumatatea anului, potrivit statisticilor Bancii Nationale a Romaniei.
La Topul Firmelor Private din Romania, organizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si intocmit pe baza profitului pe anul 2005 al firmelor nominalizate, asa cum reiese acesta din datele Ministerului Finantelor Publice (MFP), la categoria "intreprinderi mari", pe primul loc s-a situat Petrom SA, urmata de Orange Romania si de Mobifon SA.
La categoria "intreprinderi mijlocii", pe primul loc s-a situat Procter & Gamble, urmata de Romenergo SA si Linde Gaz Romania.
Jaguar Development s-a clasat pe primul loc la categoria "intreprinderi mici", urmata de Lotrom si de M & B Farm SRL.
Podiumul sectiunii "microintreprinderi" a fost alcatuit din Sirius International SRL, Tet SRL si Delta Intensiv Trade SRL.
Sursa: NewsIn