BankNews.ro - The Business Republic

Ghid cu sfaturi utile pentru cumpararea unui smartphone sau telefon mobil clasic
IT&C | Data Publicarii: 29-03-2013

Telefoanele mobile au devenit cea mai importanta nevoie tehnologica a oamenilor, la mai putin de 20 de ani de la adoptarea lor pe scara larga. Nu numai ca aceste dispozitive sunt acum un adevarat computer in miniatura, dar ele chiar devin mai inteligente de la generatie la generatie.

Daca esti in cautarea unui mobil, optiunile pleaca invariabil de la vedetele Samsung Galaxy S3, sau iPhone 5. Modelul Galaxy S3 iti ofera toata puterea pe care o astepti de la un dispozitiv Android, intr-un ambalaj superb. In acelasi timp, iPhone5 continua sa seteze standardele unui smartphone si ramane cel mai bun iPhone pe care l-ai putea cumpara.

In cazul in care ai nevoie de ceteva sfaturi pentru a gasi cel mai bun telefon iti oferim aici un ghid care iti va fi de ajutor atunci cand iesi la cumparaturi.

Sfaturi esentiale

1. Nu te avanta la contracte pe termen lung cu operatorii de telefonie mobila

Din cauza modului in care majoritatea dintre noi cumparam telefoanele mobile - cu un contract de doi ani - sansele sunt ca, odata ce ai achizitionat un telefon de la un operator de telefonie mobila, va trebui sa il pastrezi pentru o vreme.

2. Trebuie sa stii ce caracteristici vrei sa aiba mobilul tau

Daca intelegi exact ce abilitati si caracteristici ai vrea sa regasesti in telefonul tau, asta te va ajuta sa eviti cheltuieli suplimentare pe telefoane de care nu ai nevoie.

3. Gaseste telefonul cu designul care iti place

Cumpararea unui telefon mobil inseamna stabilirea unei relatii cu un nou dispozitiv si de aceea trebuie sa te gandesti inainte la design, avand in vedere ca trebuie sa iti placa telefonul cu care vei petrece atat de mult timp de acum inainte. Asigura-te ca iti place cum arata si cum se simte in mainile tale, si ca te reprezinta, ca stil.

Ce tipuri de telefoane mobile exista

Smartphone-uri

Smartphone-ul este in topul preferintelor in aceasta perioada, fiind de fapt niste telefoane mobile inteligente. Aceste dispozitive au, in general, cea mai mare putere si componente precum procesoare, spatiu de memorie, ecrane, si conexiuni la date prin wireless.

Prin definitie, ele folosesc sisteme mobile de operare, precum IOS de la Apple, Android de la Google si Windows Phone de la Microsoft. Suporta si aplicatii descarcabile de la magazinele virtuale legate de platformele de software asociate. Smartphone-urile sunt cele mai scumpe telefoane de pe piata, avand in vedere ca au atat de multe abilitati.

Telefoane mobile clasice

Pe o treapta sub smartphone-uri, telefoanele clasice se inghesuie sa ofere multe dintre aceleasi abilitati pe care le ofera un smartphone. Multe telefoane clasice tind sa fie create in special pentru redactarea mesajelor text si a mail-urilor, pentru ca ofera o tastatura optima in acest sens.

Exista foarte multe persoane carora nu le pasa atat de mult de calitatea ecranului, de accesul la web si la aplicatii pe telefonul lor. Practic, acestia folosesc mobilul doar pentru a efectua apeluri. Pentru ei, un telefon obisnuit este perfect.

Cele mai importante caracteristici ale unui telefon

Dimensiunea ecranului

1. Ecrane mari (de la 4.7 la 5.5 inch)

Moda actuala in ceea ce priveste designul telefoanelor mobile, in special al smartphone-urilor Android este sa aiba un ecran imens. Anumite gadgeturi precum Samsung Galaxy Note 2 (5.5 inch) si noul smartphone Samsung Galaxy S4 au ecrane aproape la fel de mari ca cele ale tabletelor, oferind imagini mai clare si o experienta vizuala mai placuta. Nu uita, insa, ca sunt si mai greu de manipulat intr-o mana si pot fi dificil de manevrat pentru o perioada mai lunga.

2. Ecrane medii (de la 4 la 4.5 inch)

Acestea pastreaza dimensiunile clasice ale unui telefon mobil, si ofera o balanta echilibrata intre functia de divertisment si cea de utilitate a telefonului, prin intermediul ecranului practic si usor de folosit. Cele mai bune exemple in acest sens sunt modelele Nokia Lumia 920, Samsung Galaxy S2 sau iPhone 5, de la Apple, care ofera ecrane de rezolutie mare, fiind telefoane usor de tinut intr-o singura mana.

3. Ecrane mici (sub 4 inch)

Datorita numarului mare de smartphone-uri cu ecran mare care umplu rafturile magazinelor, telefoanele compacte se afla intr-un segment ingust al pietei de telefoane mobile. Mai sunt si unii dintre noi care isi aleg un telefon pe considerentul usurintei in utilizare.

Daca te afli printre ei, aceste smartphone-uri cu ecrane mai mici, sunt cele mai potrivite pentru a fi purtate in buzunar, avand si un sistem de operare Android sau Windows Phone de ultima generatie.

Procesorul

Inima oricarui smartphone este procesorul sau CPU. El furnizeaza puterea de functionare, precum deschiderea si pornirea aplicatiilor. Un processor rapid are un impact mare si asupra performantei generale, determinand, de exemplu, cat de usor navigheaza telefonul printre meniuri si optiuni. In mod obisnuit, viteza ceasului, exprimata in GHz este cea mai rapida metoda de a judeca puterea CPU.

Camera foto

Camera unui telefon depinde o suma de variabile. Desi ai putea crede ca mai multi megapixeli fac o treaba mai buna, nu este intotdeauna asa. Poti obtine imagini mai clare de la o camera de 5 megapixeli, decat de la una de 8 megapixeli, asadar e bine sa te concentrezi pe alte caracteristici.

Bateria

Daca bateria telefonului nu mai functioneaza, nicio alta caracteristica a telefonului nu te va ajuta sa il faci sa mearga. Producatorii au inceput sa recunoasca importanta vitala a duratei de viata a bateriei, si creaza baterii de o mai buna capacitate pentru telefoanele comercializate. Bateriile clasice au capacitate ce variaza intre 1.700 mAh si 3.300mAh.

Integral in MoneyCenter.ro


http://www.banknews.ro/stire/66925_ghid_cu_sfaturi_utile_pentru_cumpararea_unui_smartphone_sau_telefon_mobil_clasic.html