Desi in crestere, sectorul leasingului imobiliar din Romania se mentine la un nivel foarte scazut comparativ cu tarile UE, titreaza Curierul National. "Leasingul imobiliar reprezinta 8% din piata de profil din Romania, nivel de peste trei ori mai mic decat cel din statele membre ale Uniunii Europene", a declarat ieri Adriana Ahciarliu, secretar general al Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare. Legislatia este, potrivit oficialului ALB, principalul obstacol care sta in calea dezvoltarii acestui segment. "Principalul motiv al ponderii scazute a contractelor de leasing imobiliar il reprezinta reglementarile privind amortizarea, care prevad amortizarea unei cladiri intr-o perioada de 20 pana la 60 de ani.
In aceste conditii, un contract de leasing derulat pe o perioada de sapte ani prezinta un risc foarte mare", a spus Ahciarliu. Ea a adaugat ca in tarile Uniunii Europene exista norme privind deprecierea accelerata, astfel incat amortizarea imobilelor sa poata fi realizata intr-un timp mai scurt. Un al doilea motiv pentru cota scazuta a leasingului imobiliar din Romania il reprezinta costurile ridicate cu taxa de timbru. Ahciarliu estimeaza o redresare a pietei de leasing imobiliar din 2007.
"Unul din motivele care ar contribui la aceasta crestere ar fi realizarea unor parteneriate public-private, prin care sa fie cofinantate proiectele imobiliare, in conditiile in care anul viitor vor intra pe piata numeroase fonduri europene", a spus Ahciarliu. Potrivit statisticilor ALB, piata de leasing din Romania a crescut in medie cu 45%, pentru acest an fiind estimata o crestere mai ponderata a pietei, cu aproximativ 25%, pana la 2,5 miliarde euro. Estimarile sunt facute pe baza unor studii realizate pana in luna iunie a acestui an.
Curierul National