BankNews.ro - The Business Republic

Economia Romaniei, dependenta de banci
Finante-Banci | Data Publicarii: 13-03-2013

Sistemul bancar romanesc este dedicat economiei intr-o proportie de sapte ori mai mare decat cel european, spune Florin Danescu, presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor.

Economia Romaniei este dependenta de finantarile venite din sistemul bancar intr-o proportie cu mult mai mare decat orice alta tara din Uniunea Europeana.

"Sistemul bancar romanesc isi demonstreaza dedicatia pentru economia romaneasca prin finantarea a 91% din totalul finantarii economiei romanesti cu numai 64% active din PIB. La nivel european UE-27 se finanteaza 70% sau 75% din totalul finantarii, cu un raport al activelor din PIB de 360%. Acest raport romanesc intre cele doua cifre ar insemna un 9,4 fata de cifra europeana, care ar fi 0,2. Putem conchide ca sistemul bancar romanesc este dedicat economiei intr-o proportie de sapte ori mai mare decat cel european. In consecinta, nu se pune problema unui exit din cadrul industriei. Totusi, se constata o pierdere din substanta comerciala a industriei prin aparitia de substitute pot fi cuprinse de shadow banking", spune presedintele executiv al ARB, Florin Danescu.

Potrivit sursei citate, bancile trebuie sa-si orienteze atentia pe comunicare, explicand complexitatea evaluarii cererii de creditare si importanta factorilor calitativi in afara de cifre, in special atunci cand se uita la viitorul unei afaceri. "Atunci cand bancile sunt criticate ca nu pot sa crediteze industria, acestea ar trebui sa fie gata sa explice factorului de decizie importanta analizei de credit responsabile, in special in momentele dificile ale economiei", a spus Danescu.

Atenti la riscuri

La randul sau, Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, a aratat ca riscurile in activitatea bancilor si a altor operatori economici ocupa, in ultima perioada, un loc central in preocuparile acestora.

"Stim cu totii ca realitatea recenta ne arata ca neglijarea riscurilor sau a unor laturi ale acestora poate avea consecinte deosebit de negative asupra rezultatelor si chiar a vitalitatii unora dintre acesti intermediari financiari. Riscul si managementul acestuia constituie o problematica complexa, aflata intr-o continua dezvoltare si perfectionare in ultimii ani atat sub aspectul normelor impuse de reglementatori la nivel national, european si international, cat si sub aspectul principiilor si metodelor de cuantificare si management al acestuia. Evaluarea riscului este privita, astazi, dintr-o perspectiva proactiva, anticipativa, avand in vedere impactul deosebit de puternic al manifestarii acestora asupra indicatorilor de performanta, indeosebi la entitatile financiare. Cuantificarea riscului nu mai este doar o problema ce trebuie rezolvata pentru a indeplini cerintele reglementatorilor, ci a devenit una dintre cele mai importante variabile din perspectiva activitatii de management al unei entitati financiare, cu atat mai mult cu cat planificarea necesarului de capital a devenit o activitate critica in cadrul oricarei astfel de entitati", a spus Georgescu.

Potrivit acestuia, o ajustare corecta a indicatorilor de performanta la riscul asumat pe fiecare linie de afaceri sau global la nivelul bancii presupune o metodologie complexa integrata de cuantificare a riscului si, in egala masura, o definire clara a acestuia.

"Metodologiile de gestionare a riscului pot fi foarte complexe si prezinta atat avantaje cat si dezavantaje. Pe de oparte, costurile unui astfel de sistem de cuantificare a riscului pot fi relativ importante, dar, pe de alta parte economiile in termen de capital pot fi substantiale, iar costurile pot fi reduse daca managementul informatiei este realizat in mod integrat", a explicat oficialul BNR.

Integral in Romania Libera

http://www.banknews.ro/stire/66469_economia_romaniei,_dependenta_de_banci.html