Marii retaileri din tara noastra cumpara lapte din Ungaria, desi productia interna ar putea acoperi fara probleme consumul. Explicatia specialistilor este ca fermierii unguri si-au organizat breasla in asociatii colective, astfel incat productia de lapte este vanduta en gros, cu preturi mai mici, dar cu profit mare, dat de volum. Asa se face ca marii retaileri din Romania cumpara lapte din tara vecina.
Romania importa 25% din laptele necesar productiei, in timp ce producatorii romani sunt nevoiti sa il dea de mancare la porci.
"Importam circa 25% din laptele necesar pentru productie, in timp ce procesatorii romani au lapte suficient si sunt nevoiti sa il arunce la canal sau sa il dea mancare la porci. Se prefera laptele din import pentru ca este mai ieftin", a explicat Dragos Frumosu, presedintele FNSIA. Legislatia europeana este de partea marilor lanturi de magazine, care pot importa din orice alta tara desi exista materie prima in tara in care comercializeaza.
"Piata europeana este libera. Fiecare poate sa isi comande din ce tara vrea. Fiecare retailer isi comanda de unde crede el ca este mai bine. Ca si la toate celelalte scandaluri este vorba de pret. A ales un pret mai mic si a avut o marfa mai proasta", a explicat Sorin Minea, seful Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta) pentru Business24.
Integral in Business24
http://www.banknews.ro/stire/66417_piata_laptelui_fermierii_unguri_s-au_organizat_si_vand_en-gros_in_romania.html