BankNews.ro - The Business Republic

Principalii cardinali papabili (presa italiana)
International | Data Publicarii: 11-03-2013

Cine va fi viitorul Papa? Va fi italian, canadian, brazilian, african, american sau asiatic? Ziarele din Italia publica luni scurte biografii ale principalilor cardinali "papabili", ale caror nume revin cu regularitate in discutie atunci cand este vorba de succesorul lui Benedict al XVI-lea, care va fi ales de Conclavul care va incepe marti la Vatican.

Marc Ouellet (68 de ani): Canadian, un apropiat al lui Benedict al XVI-lea, este considerat "cel mai papabil dintre outsiders" de catre cotidianul milanez Corriere della Sera. Intransigent, calm, timid, poliglot, bun cunoscator al realitatii din America Latina, el este de parere ca trebuie sa abandonam resemnarea fata de secularizarea care ne invadeaza. Arhiepiscop de Quebec, Ouellet si-a exprimat de mai multe ori parerile cu privire la avort, declansand polemici. Marc Ouellet provine dintr-o familie numeroasa si spune, ca si Benedict al XVI-lea, ca este "un om din popor", dintr-un mediu de oameni simpli, lucru care nu l-a impiedicat insa sa fie un om cultivat. Ouellet a scris o carte, "Actualitatea si Viitorul Conciliului ecumenic Vatican II', foarte apreciata la Vatican. Are ca atu faptul ca este foarte cunoscut la nivel international. 

Angelo Scola (71 de ani): Cel mai "papabil" dintre cei 28 de cardinali italieni, actualul arhiepiscop de Milano provine dintr-o familie modesta. Angelo Scola "este mandru ca a venit pe lume intr-o familie saraca si ca a crescut in 35 de metri patrati impreuna cu fratele sau", scrie cotidianul roman La Repubblica. Mama lui Scola era o femeie foarte credincioasa, iar tatal sau, sofer de camion, a fost activist socialist. Foarte iubit si respectat de catolicii italieni, Scola s-a numarat printre fondatorii revistei "Communio", alaturi de teologul elvetian Hans Urs von Balthasar. Este pasionat de politica si de probleme sociale, fiind initiatorul, pe cand era patriarh al Venetiei (2002-2011), al unui 'think tank' de dialog cu islamul, numit "Oasis". Este apreciat in Italia si pentru ca are un restaurant low cost pentru turisti. Angelo Scola este un apropiat al miscarii Comuniune si Eliberare (Comunione e Liberazione), foarte influenta in Italia, indeosebi in viata politica. Este autorul cartii "Misterului casatoriei', culegere de sfaturi pe care le-a dat in vremea cand era profesor de teologie si antropologie la institutul Ioan Paul al II-lea de studii asupra familiei si casatoriei. In aceasta carte, Scola insista asupra importantei teologice a diferentei dintre barbat si femeie si a familiei ca loc de implinire a dorintei. 

Odilo Pedro Scherer (63 de ani): Brazilian, in fruntea celei de-a treia arhidioceze din lume ca marime, cu sase milioane de catolici, arhiepiscopul de Sao Paulo este 'papabilul' din America Latina cel mai des mentionat, scrie cotidianul torinez La Stampa. Descendent al unor imigranti germani (din sud-vestul Germaniei), arhiepiscopul de Sao Paulo este filosof si doctor in teologie, licentiat al Universitatii Pontificale Gregoriene din Roma. Secretar general al Conferintei Episcopale Braziliene intre anii 2003 si 2007, el este considerat moderat din punct de vedere teologic. In 2007, cu ocazia vizitei lui Benedict al XVI-lea in Brazilia, el s-a pronuntat asupra teologiei eliberarii, salutandu-i pe teologii eliberarii pentru ca "reorienteaza misiunea Bisericii in problemele injustitiei sociale si ale saraciei". Trimis special al lui Benedict al XVI-lea pentru Conferinta Natiunilor Unite privind dezvoltarea durabila la Rio de Janeiro in 2012, sensibil la tematicile ecologice si economice, el spune ca doreste 'o reflectie reinnoita si profunda' asupra sensului economiei. Sustinut de Curia romana, este candidatul sudamerican cel mai solid. 

Mauro Piacenza (68 de ani): Italian, cu tendinta spre traditionalism, este un bun cunoscator al angrenajelor Curiei. A preluat recent supervizarea formarii preotilor, competenta ce revenea pana atunci Congregatiei pentru Educatia Catolica. Acest fapt ii intareste puterea in fruntea unui organism-cheie pentru viitorul Bisericii Catolice. Foarte apropiat de Benedict al XVI-lea, prefectul Congregatiei pentru Cler, jurist de formatie, s-a facut cunoscut prin luarile sale de pozitie asupra preotiei. Fervent aparator al celibatului sacerdotal, el a declarat: 'Celibatul este o chestiune de radicalitate evanghelica'. In opinia sa, nu trebuie sa se cedeze 'intimidarii' din partea celor care nu il inteleg sau cauta sa-l schimbe. 

Gianfranco Ravasi (70 de ani): Italian, presedinte al Consiliului Pontifical pentru Cultura, Ravasi este ceea ce s-ar putea numi "un om al limbajului". Biblist si ebraist de renume mondial, care a scris peste 50 de carti, laudate pentru frumusetea stilului, este, de asemenea, un star al micului ecran. In Italia, marele public il cunoaste datorita interventiilor sale intr-un mare numar de emisiuni religioase. Colaborator al cotidianului catolic Avvenire si al saptamanalului Famiglia Cristiana, el incearca sa popularizeze subtilitatile culturii crestine. Este, de asemenea, pasionat de poezie, gen pe care cauta sa-l faca accesibil cat mai multor persoane, prin studiile sale despre dificultatile de interpretare a limbajului poetic. Om cu o larga deschidere, a propovaduit dialogul intre etica laica si morala religioasa. 

Robert Sarah (67 de ani): Din Guineea, a fost cel mai tanar episcop din lume (in 1979, la varsta de 34 de ani); este un sustinator al libertatii si al drepturilor omului. Arhiepiscop de Conakry (Guineea) pana in octombrie 2001, Robert Sarah a fost chemat la Roma de papa Ioan Paul al II-lea pentru a deveni secretarul Congregatiei pentru evanghelizarea popoarelor. Om al pacii, el s-a deplasat in Liban in luna noiembrie a anului trecut, trimis de papa pentru a se intalni cu refugiati sirieni si pentru a aplana tensiunile din Siria. Robert Sarah cunoaste in mod special situatiile de criza, fiind de altfel numit episcop intr-un context extrem de agitat. La momentul hirotonisirii sale episcopale, in 1979, Guineea se afla sub jugul dictatorului comunist Sekou Toure, care ducea o politica represiva impotriva credinciosilor. 

Luis Antonio Tagle (55 de ani): Intelectual umil si sensibil, Tagle este la confluenta mai multor culturi: asiatica si americana, dar si europeana. Teolog, arhiepiscopul de Manila a fost hirotonisit preot la 25 de ani, apoi numit episcop de Ioan Paul al II-lea in 2001. El este al saptelea cardinal filipinez din istoria Bisericii Catolice. Luis Antonio Tagle este cel care, in cadrul unei conferinte de presa cu ocazia unui sinod privind noua evanghelizare, a declarat: "Biserica este vie. Stiu ca exista o scadere a practicii in randul catolicilor din anumite tari, ca influenta Bisericii descreste si ca crestinismul apartine unei minoritati. In Asia, a fi o minoritate este realitatea noastra dintotdeauna". Luis Antonio Tagle este si un fin teolog, detinator al unui doctorat in teologie la prestigioasa Universitate Catolica din America. 

Timothy Dolan (62 de ani): Toti cei care il cunosc, sustin ca arhiepiscopul de New York are o personalitate "conviviala". "Este tipul jovial prin excelenta, capabil sa faca mustrari cu amabilitate", scrie cotidianul milanez Corriere della Sera. Extrem de confortabil cu mass-media, el detine un cont de Twitter, urmat de aproape 80.000 de abonati. 

Peter Erdo (61 de ani): Arhiepiscopul de Budapesta este unul dintre cei mai tineri cardinali. Presedinte al Conferintei episcopale ungare si presedinte al Consiliului Conferintelor Episcopale din Europa (CCEE), Erdo a reflectat in mod deosebit asupra secularizarii Europei si a facut apel la solidaritate intre crestini. Peter Erdo este in prezent unul dintre principalii apostoli ai noii evanghelizari. Vorbeste sapte limbi, este respectat de toti cardinalii europeni si este considerat un conservator. 

Sean Patrick O'Malley (68 de ani): Originar din Ohio, O'Malley, actualul arhiepiscop din Boston, este si el un poliglot. A studiat spaniola, greaca, germana, ebraica si a descoperit teatrul. Deosebit de socat de scandalul abuzurilor sexuale din Biserica, O'Malley a declarat ca vrea sa aplice o politica de toleranta zero. Astfel, el a instituit una dintre primele politici de reactie la abuzurile sexuale din Biserica si de ajutor acordat victimelor, facand apel la activisti sociali din afara Bisericii si la comitete de examinare independente, alcatuite din profesionisti din domeniul sanatatii mintale si experti juridici. Ferm in ceea ce priveste problemele de bioetica, O'Malley a declarat in 2009 ca, in contextul in care Partidul Democrat este in mod constant ostil grupurilor pro-viata, sprijinul multor catolici acordat candidatilor democrati "frizeaza scandalul.'' Traieste intr-un apartament modest, deoarece a vandut toate bunurile diocezei sale pentru a plati datoriile diocezei in urma scandalurilor legate de pedofilie. Un exemplu extraordinar pentru toti preotii. 

Oswald Gracias (68 de ani): Jurist fin, canonist de renume international, Oswald Gracias, arhiepiscopul de Bombay, care este si presedintele Conferintei episcopilor din India si secretar general al Federatiei Conferintelor Episcopale din Asia, si-a facut studiile la Roma, la Universitatea Pontificala Urbaniana, un institut de studii superioare specializat in formarea clerului misionar si a studentilor proveniti din teritoriile numite misionare, in perioada 1976-1982. Aici a obtinut un doctorat in drept canonic si o diploma in jurisprudenta. Bun comunicator, a fost numit in 2011 membru al Consiliului Pontifical pentru Comunicatii Sociale.In India, intr-un context religios deosebit de tensionat din cauza persecutiilor comise de extremisti hindusi impotriva crestinilor, Gracias este implicat in dialogul interreligios si il cunoaste personal pe Dalai-Lama. 

Giuseppe Betori (65 de ani): Italian, ahiepiscop de Florenta, Betori s-a format la Institutului Biblic Pontifical. Pedagog fin, Betori a fost profesor la Institutul Teologic din Assisi, subsecretar al Conferintei Episcopale Italiene si organizator al Zilei Mondiale a Tineretului de la Roma, in anul 2000. Este considerat foarte apropiat de tinerii catolici italieni. 

John Onaiyekan (68 de ani): Arhiepiscopul de Abuja, in Nigeria, Onaiyekan este un om care impune respect. Nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace in 2012, a fost distins cu premiul Christi si a devenit cardinal in acelasi an. Cunoscut pe scena internationala, este implicat in dialogul interreligios si intercultural. Expert in dialogul islamo-crestin, Onaiyekan este apreciat pentru discursul sau in acelasi timp pacific si ferm. 

Oscar Andres Rodriguez Maradiaga (70 de ani): Prefigurat drept posibil Papa dupa Ioan Paul al II-lea, Maradiaga, arhiepiscopul de Tegucigalpa in Honduras, ar fi obtinut cateva voturi la ultimul Conclav din 2005. Este foarte apreciat de mass-media din Italia. Poliglot, el vorbeste sase limbi. Este si muzician, pianist (a facut chiar parte dintr-o orchestra) si saxofonist. Este de asemenea doctor in teologie, filosofie si psihologie clinica. Ales in fruntea ''Caritas International'' in 2007, s-a remarcat prin diplomatia si curajul sau. Aparator inversunat al drepturilor omului, s-a impus ca aparator al cauzei femeilor in Honduras. Clasic in planul doctrinei romane, ar putea intreprinde reforme structurale, pe care le-a cerut in repetate randuri. 

Albert Malcolm Ranjith Patabedige Don (65 de ani): Arhiepiscop de Colombo, in Sri Lanka, a studiat la Roma, a lucrat in cadrul Curiei, a fost nuntiu apostolic in Indonezia si in Timorul de Est. 

Leonardo Sandri (69 de ani): Argentinian, nascut la Buenos Aires, ar putea fi sustinut de cardinalii din America Latina, dar nu si de cardinalii din SUA. Cunoaste foarte bine Curia romana si ar putea fi "un candidat de compromis" intre sustinatorii Curiei si restul lumii, potrivit Corriere della Sera. 

Jose Francisco Robles Ortega (64 de ani): Mexican, este sustinut de toti cardinalii din America Latina. Este unul dintre cardinalii cei mai respectati si iubiti. 

Donald William Wuerl (72 de ani): Arhiepiscop de Washington, este cardinalul american considerat cel mai putin "yankee' de presa italiana, lucru care "ii linisteste pe europeni", potrivit La Repubblica. A studiat la Roma si cunoaste Curia, unde a lucrat timp de 10 ani. 

Peter Kodwo Appiah Turkson (64 de ani): Cardinal din Ghana, este considerat cel mai "papabil" dintre africani. "Va putea deveni primul Papa de culoare din istoria Bisericii Catolice?", se intreaba publicatia La Repubblica de la Roma.

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/66397_principalii_cardinali_papabili_presa_italiana.html