In fiecare an, la 8 martie, in intreaga lume se sarbatoreste Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala (Ziua Internationala a Femeii), sarbatoare oficializata de Organizatia Natiunilor Unite in anul 1975.
Din punct de vedere istoric, originile acestei sarbatori se regasesc in miscarile sindicale produse in America, la inceputul secolului trecut. In 1903, in Statele Unite, organizatiile sindicale ale femeilor, precum si femeile cu profesii liberale luptau pentru dobandirea dreptului de vot, punand bazele Ligii Uniunii Sindicale a Femeilor. Patru ani mai tarziu, in 1907, angajatele din industria textila au organizat, la New York, manifestatii de protest, impotriva conditiilor grele de munca, sindicatele cerand reducerea zilei de lucru la 10 ore si salarii mai mari. Manifestatiile de atunci au fost, insa, reprimate de politie.
Anul urmator, in 1908, in ultima duminica a lunii februarie, femeile socialiste din Statele Unite au organizat prima Zi a Femeilor, marcata prin demonstratii ample prin care se cerea dreptul de vot, drepturi politice si economice pentru femei.
Dupa alti doi ani de proteste ale femeilor impotriva conditiilor inumane de lucru, in anul 1910, Internationala Socialista reunita la Copenhaga a hotarat instituirea unei zile dedicate femeii, fara a stabili, insa, o data anume.
In anul urmator, la 19 mai, in Germania, Austria, Danemarca, precum si in alte state europene se sarbatorea prima Zi Internationala a Femeii, zi asociata cu lupta femeilor pentru emancipare.
Inca de la fondarea sa, in 1945, dupa al Doilea Razboi Mondial, ONU s-a implicat in diverse actiuni pentru imbunatatirea conditiei femeii. Astfel, in 1946, a fost creata Comisia ONU pentru conditia femeii, care a propus spre adoptare Adunarii Generale a ONU, la 20 decembrie 1952, Conventia privind drepturile politice ale femeii si, la 18 decembrie 1979, Conventia cu privire la eliminarea oricaror forme de discriminare fata de femei.
La 16 decembrie 1977, Adunarea Generala a invitat statele membre sa proclame, in conformitate cu traditiile si obiceiurile istorice nationale, o zi din an ca Zi ONU pentru drepturile femeii si pacea internationala. Statele au fost invitate sa contribuie la crearea de conditii pentru eliminarea discriminarilor si pentru participarea, deplina si egala, a femeilor la dezvoltarea sociala (rezolutia 32/142). Aceasta actiune a urmat Anului international al femeii (1975) si Deceniului ONU pentru femei (1976 - 1985), ambele proclamate de catre Adunare.
ONU a sarbatorit pentru prima data Ziua internationala a femeii, 8 martie, in 1975 - Anul international al femeii.
Anul international al femeii (1975), Deceniul Femeii (1976 - 1985) si cele trei conferinte internationale ONU ale femeilor care au avut loc pe parcursul acestui deceniu sub moto-ul "egalitate, dezvoltare si pace" au constituit un moment de rascruce. In anii care au urmat, numarul activitatilor desfasurate in beneficiul femeilor a crescut in cadrul ONU.
In decembrie 1979, Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a adoptat Conventia asupra eliminarii tuturor formelor de discriminare a femeilor, care a reprezentat un pas important in vederea recunoasterii drepturilor femeii ca drepturi ale omului.
In cadrul Conferintei Mondiale a Drepturilor Omului de la Viena (1993), ca rezultat al campaniei intinse pe mai multi ani ("Drepturile femeii sunt drepturi ale omului"), miscarea pentru drepturile femeii a reusit sa aduca subiectul violenta pe agenda evenimentului. Astfel, Declaratia finala de la Viena a condamnat pentru prima oara in istoria Natiunilor Unite in mod explicit violenta asupra femeilor ca incalcare a drepturilor omului. In decembrie 1993, Adunarea Generala a ONU a fixat afirmatiile documentului final de la Viena intr-un act propriu - "Declaratia pentru eliminarea tuturor formelor de violenta asupra femeilor", enumerand formele de violenta asupra femeilor din domeniul public si privat care reprezinta incalcari ale drepturilor omului.
Dupa patru ani de negocieri, in iulie 2010, a fost infiintata UN Women, entitatea ONU responsabila cu egalitatea intre sexe si drepturile femeilor, care si-a inceput oficial mandatul la 1 ianuarie 2011. Obiectivul principal al UN Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women (UN Women) este indepartarea diferentelor intre sexe, ce are drept consecinta faptul ca femeile nu sunt adecvat reprezentate in structurile decizionale politice si economice; mai mult decat atat, sunt abuzate de familie si de societate. La conducerea acestei entitati a fost numita Michelle Bachelet, care a condus administratia de centru-stanga din Chile in perioada 2006 - 2010.
Sursa: AGERPRES.