BankNews.ro - The Business Republic

Bugetul Ministerului Economiei a fost votat in forma propusa de Guvern
| Data Publicarii: 25-10-2006

 Bugetul Ministerului Economiei a fost votat in forma propusa de Guvern Comisiile reunite de politica economica din Camera Deputatilor si Senat au aprobat, miercuri, bugetul Ministerului Economiei si Comertului in forma propusa de Guvern, respingand amendamentele depuse de reprezentantul PSD, Mihai Tudose, de majorare a cheltuielilor cu 670 milioane lei. In favoarea formei avizate de Guvern au votat reprezentantii PNL, PD, UDMR, iar impotriva cei ai PSD si ai PRM.

Ministrul economiei, Codrut Seres, prezent la dezbateri a declarat ca isi asuma bugetul pe care Guvernul i l-a repartizat pentru anul viitor, dar ca spera ca in prima parte a anului 2007 Ministerul Finantelor Publice sa rectifice bugetul de stat "in favoarea MEC". "Ne asumam bugetul MEC asa cum a fost prezentat de Guvern si ne bazam pe fondurile suplimentare care vor putea fi alocate ministerului in prima parte a anului viitor", a afirmat Seres.

Dupa aprobarea de catre Guvern a proiectului de lege privind bugetul de stat pentru 2007, in data de 13 octombrie, ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat ca nu exclude posibilitatea de a demisiona in cursul anului viitor daca bugetul alocat Ministerului pentru anul 2007 nu va fi majorat. "Este probabil sa plec din minister daca toate caile pe care le vom aborda ca sa rezolvam situatia vor esua", spunea la acel moment ministrul Economiei si Comertului.

In decurs de doua saptamani, se pare ca oficialul roman si-a schimbat opinia referitoare la o eventuala demisie ca reactie la nivelul prea mic al bugetului alocat portofoliului pe care il conduce. Astfel, intrebat daca ia in calcul posibilitatea de a-si da demisia din cauza bugetului prea mic alocat MEC, asa cum a facut fostul ministru al educatiei, Mircea Miclea, Seres a replicat "eu nu sunt domnul Miclea, eu sunt ministrul Seres si am alte metode. In timp am invatat sa ne descurcam".

Seres a spus ca "s-ar fi multumit" si cu o suplimentare de 10-15% a cheltuielilor fata de bugetul alocat in 2006. "Potrivit calculelor facute de expertii ministerului, fondurile alocate pentru anul viitor se cifreza la aproximativ 77% din cele alocate pentru 2006. Avem nevoie de bani pentru programul de crestere a eficientei energetice, pentru reactoarele nucleare, pentru programul de promovare a exporturilor si pentru cel de crestere a competitinitatii industriale", a explicat Seres.

Guvernul a aprobat, in 13 octombrie, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2007, conform caruia anul viitor Romania va avea o crestere economica de 6,4%, o inflatie de 4,5% si un deficit bugetar de 2,8% din PIB.  Destinatiile principale ale alocarilor bugetare, in 2007, vor fi educatia, sanatatea, pensiile, infrastructura, agricultura si dezvoltarea rurala.

Sursa: NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/6602