BankNews.ro - The Business Republic

Bank Austria Creditanstalt vede o crestere economica in Romania de 7,2%
| Data Publicarii: 25-10-2006

Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) a revizuit in sens pozitiv prognoza privind cresterea Produsului Intern Brut (PIB) din Romania in 2006, la 7,2% datorita cresterii consumului privat si a investitiilor mai mari generate de reconstructia dupa inundatii, arata o analiza a bancii, publicata miercuri. Bank Austria Creditanstalt (BA-CA)  a revizuit prognoza privind cresterea economica din Romania in 2006, de la 5,6%, cat era in raportul din primavara, la 7,2%. Potrivit analistilor bancii, cresterea produsului intern brut se datoreaza ascensiunii puternice a consumului privat si a investitiilor mai mari, ca urmare a reconstructiei dupa inundatii.

"Perspectivele de crestere pe termen mediu, raman pozitive, o incetinire a ritmului de crestere fiind asteptata pe baza scaderii consumului", se arata in raportul BA-CA. Pentru anii urmatori banca estimeaza o crestere economica de 5,7% (2007) si 5,4% (2008). Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat in ultima varianta trimisa publicitatii o crestere de 6,7% in 2006, 6,4% in 2007 si 6,3% in 2008.

Analistii bancii prognozeaza pentru 2007 ca investitiile vor ramane domeniul cu cea mai mare crestere, ca urmare a investitiilor straine directe, a proiectelor bugetare si a fondurilor venite din partea Uniunii Europene (UE). De asemenea, este de asteptat o revenire a cresterii exporturilor, conform BA-CA. "Corelata cu o scadere a importurilor aceasta se va traduce printr-o imbunatatire a situatiei deficitului comercial, chiar daca acesta va ramane negativ", se arata in comentariul bancii.

Deficitul de cont curent este estimat sa creasca la 10% din PIB la sfarsitul lui 2006 din cauza importurilor masive rezultate din investitii si a politicii fiscale relaxate, potrivit analistilor economici austrieci. "In pofida investitiilor straine directe ajunse la un nivel istoric - prognoza fiind de 7,6 miliarde de euro- sustenabilitatea balantei de plati ramane o chestiune de monitorizat pe termen mediu", au comentat autorii raportului. Deficitul de cont curent va scadea, in 2007, la nivelul de 9,5% din PIB, conform estimarii BA-CA. CNP estimeaza pentru 2006 un  nivel al deficitului de cont curent de 8,7% din PIB si 8,6% pentru 2007.

Analistii bancii sunt pesimisti in ceea ce priveste procesul de dezinflatie si estimeaza un nivel de 6,2% la sfarsitul anului curent, departe de prognoza oficiala de 5,5% sau de evaluarile viceguverantorului bancii centrale, Cristi Popa, care a declarat, marti, ca inflatia ar putea scadea sub nivelul de 5%. "In lunile urmatoare procesul de dezinflatie va fi sustinut de amanarea ajustarii preturilor administrate si de efectele preturilor volatile. Cererea persistenta ca urmare a cresterii  consumului si deficitul fiscal considerabil continua sa reprezinte presiuni inflationiste", au apreciat autorii raportului. In prima jumatatate a anului viitor, presiunea inflationista va creste datorita majorarii preturilor, ca urmare a intrarii in UE, au apreciat analistii bancii.

Potrivit BA-CA, principalul obstacol in calea politicii monetare restrictive a bancii centrale il constituie dinamica rapida a expansiunii creditului nonguvernamental, care ameninta serios tinta de inflatie pentru anul urmator. Banca Nationala a Romaniei si-a propus pentru 2007 sa atinga un nivel al inflatiei de 4%, insa BA-CA prognozeaza un nivel de 5%. Analistii bancii recomanda o marire a dobanzii de politica monetara cu 0,25 de puncte procentuale pana la sfarsitul anului, si o monitorizare atenta in prima parte a anului viitor, in special din cauza socurilor induse de preturile administrate.

Cursul de schimb leu/euro se va plasa la sfarsitul anului curent la nivelul de 3,49, iar in 2007 un euro va scadea pana la 3,45.

In primele opt luni ale acestui an, bugetul a avut un surplus de 5,3 miliarde lei sau circa 1,6% din PIB. "Avand in vedere perspectiva aderarii la UE, Romania va trebui sa aiba venituri bugetare suplimentare pentru a acoperi contributia la la bugetul comunitar de 1,1 miliarde euro in 2007, dar si pentru proiectele ce vor necesita o cofinatare cu UE", se spune in raportul BA-CA.

" Luand in considerare surplusul fiscal care s-a adunat pana acum si planificarea slaba pentru buget, noi inca avem dubii daca tinta planificata poate fi atinsa", au mai declarat analistii bancii, comentand asupra cifrei de deficit bugetar de 2,5% in 2006. "Noi credem ca deficitul va ajunge la finalul anului la 2,2% din PIB", au continuat analistii BA-CA.

"Pe termen mediu, nevoia de marire a investitiilor in infrastructura si de absorbtie a fondurilor UE va tine deficitul bugetar in intervalul 2-3%", spun analistii bancii in raportul pe trimestrul al treilea.

Guvernul a stabilit pentru anul 2007 un deficit bugetar de 2,8%, a declarat recent ministrul finantelor, Sebastian Vladescu. Resurse substantiale pentru cheltuieli au fost alocate proiectelor de infrastructura a drumurilor si a cailor ferate, noteaza analistii BA-CA. Potrivit proiectului de buget, cheltuielile bugetului general consolidat (bugetele de stat, somaj, pensii si fondul de sanatate) vor totaliza peste 100 miliarde lei, in 2007.

Analistii BA-CA amintesc si de recomandarile Fondului Monetar International (FMI) privind importanta unui buget cat mai echilibrat, in anii ce urmeaza.

"Romania are o evolutia economica excelenta, in 2006, datorita politicii fiscale, a cresterii reduse a preturilor administrate si a politicii salariale", a declarat, pe 9 octombrie seful misiunii FMI, Emmanuel van der Mensbrugghe. FMI a reiterat, cu aceasta ocazie, cererea pentru un buget echilibrat, dar a mai cerut Guvernului sa controleze presiunea tot mai mare aupra balantei externe, noteaza analistii bancii.

Potrivit comunicatului guvernului, aprecierea oficialului FMI se bazeaza pe cresterea economica de peste 7% si continuarea dezinflatiei, singurul element de preocupare fiind cresterea deficitului de cont curent. Recomandarile lui Mensbrugghe vizeaza mentinerea deficitului bugetar si a politicii salariale in limite care sa incurajeze cresterea economica sanatoasa.

 

Sursa: NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/6601