Bancile isi taxeaza clientii oriunde este posibil, in conditiile in care in ultimii trei ani sistemul bancar a adunat pierderi de 3,4 miliarde de lei, in special din cauza ca o cincime din creditele acordate au devenit neperformante. In consecinta, tot mai multe institutii financiare fie introduc, fie majoreaza comisioanele aferente cardurilor de debit pentru a-si creste veniturile.
Un exemplu este comisionul de retragere de numerar aplicat cardurilor de debit, pe care majoritatea bancilor l-au dublat in cursul anului trecut, ajungand si la 0,5% din suma retrasa. Mai mult, tot mai multe institutii financiare care nu au operat pana de curand respectivul comision au inceput sa il introduca in scopul atragerii de venituri suplimentare.
Taxa pe care o platesc clientii pentru fiecare tranzactie de retragere numerar de la ATM difera de la o institutie de credit la alta, in general incadrandu-se in jurul a 0,2-0,5% din valoarea extrasa. Totusi, pe piata romaneasca sunt si banci care nu opereaza comisioane de extragere, cum ar fi BCR, Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank si Bancpost. Lipsa comisioanelor este insa conditionata fie de primirea salariului sau pensiei pe cardul respectiv, fie de existenta unor produse specifice, cum ar fi cardurile pentru studenti. Totodata, sunt banci care ofera posibilitatea retragerii de numerar de la bancomat cu comision zero, fara nici o conditie initiala. Printre acestea se numara CEC Bank, ING Bank, Volksbank si RBS Romania.
Integral in Puterea.ro
http://www.banknews.ro/stire/65986_comisioane_usturatoare_la_cardurile_de_debit.html