Financial Times a mers atat la abatorul Doly Com din comuna Roma din Botosani, cat si la CarmOlimp din satul Ucea de Jos, in muntii Fagaras, ambele exportatoare de carne de cal catre UE.
Paul Soneriu, directorul CarmOlimp sustine ca firma sa a exportat carne in bucati mari, nu carne tocata, catre Olanda. Doly Com sustine de asemenea, ca a exportat doar carne de cal etichetata ca atare si nu in Franta, ci in Olanda, Suedia si Bulgaria.
Denumita dupa fondatorii sai, Carmen si Olimpiu Soneriu in 1993, compania CarmOlimo a construit fabrica de procesare a carnii in valoare de doua milioane de euro in 2004, cu ajutorul fondurilor europene. Compania nu le-a permis jurnalistilor sa intre in abator, marti, din motive de siguranta alimentara, sustine aceasta, nu pentru ca ar avea ceva de ascuns.
Fiul lui Soneriu, Paul, conduce in prezent afacerea iar fratele sau, Valentin, a devenit secretar de stat in Ministerul Agriculturii luna trecuta. Paul Soneriu a negat insa orice musamalizare si a precizat ca pozitia in Guvern a fratelui sau este irelevanta.
Spre deosebire de afacerile cu carne de vita si porc, in cazul carora animalele provin din propriile ferme, Soneriu sustine ca firma cumpara cai de la fermieri atunci cand animalele nu mai pot fi folosite la munca sau cand familiile nu isi mai permit sa le ingrijeasca. Iar acest lucru s-a intamplat tot mai frecvent in timpul crizei economice.
Cai batrani nu inseamna o calitate proasta a carnii, a precizat el. Toti au certificate de sanatate emise de veterinari.
Sky News a dezvaluit un document care pare sa exonereze cele doua abatoare romanesti aflate in centrul scandalului privind carnea de cal. O factura eliberata de abatorul CarmOlimp din Brasov arata cum carnea de cal a fost etichetata corect. Aceasta este inscriptionata "Carne Cal Integral".
Integral in
Zf.ro.
http://www.banknews.ro/stire/65803_presa_straina_face_reportaje_la_abatoarele_din_romania.html