77% din intreprinderile mici si mijlocii (IMM) nu folosesc imprumuturile mici datorita ratelor prea mari, cerintelor prea stricte pentru acrordarea de credite si exigentelor privind garantiile, potrivit studiului Gallup prezentat, marti, de vicepresedintele adjunct al Finansbank, Cemal Yildirim. Doua treimi din IMM-uri considera ca micsorarea ratelor dobanzii ar incuraja companiile sa apeleze la credite mici, se arata in studiul Gallup. Pentru contractarea unui imprumut sub 25.000 euro este nevoie de simplificarea procedurilor, sunt de parere 64% dintre companiile intervietate, in timp ce relaxarea cerintelor a fost considerata o conditie pentru apelarea la creditare de catre58% dintre firme.
Scurtarea perioadei de acordare a imprumutului ar stimula IMM-urile sa recurga la creditare, au fost de parere 42% dintre societati. "Va trebui sa imbunatatim acest lucru", a declarat Yildirim la "Zilele Biz", comentand asupra procentului mare de IMM-uri care nu apeleaza la imprumuturi mici, sub 25.000 euro.
In ceea ce priveste sursele de finantare, doua treimi din IMM-uri din zona tarile non-membre ale Uniunii Europene folosesc bancile ca sursa de finantare a activitatilor, au aratat datele Gallup prezentate de oficialul Finansbank. La contractele de leasing apeleaza numai 35% din IMM-uri, 11% se finanteaza prin programe publice si 8% se bazeaza pe finantare a investitiilor privati. Doar 1% din IMM-uri apeleaza la fonduri de tip "venture" (n.red. fond de risc) pentru obtinerea finantarii.
IMM-urile cu sansele cele mai mari sa obtina o finantare de la o banca au venituri mari, un numar mare de angajati si opereaza, in general, in sectorul comertului. Cele mai multe IMM-uri care apeleaza la finantare de gen leasing sunt, in general, de marime medie, au in actionariat persoane fizice sau juridice internationale, au un venit mai mare si sunt de relativ mult timp pe piata, au aratat datele prezentate de Yildirim.
In ceea ce priveste tipurile de finantare, 53% din IMM-uri au apelat la leasing sau inchiriere ca forma de finantare. Numai 14% dintre intreprinderile mici si mijlocii au folosit imprumuturi ce au avut o maturitate mai mare de trei ani, au aratat datele statistice.
Imprumuturile mai mici de 25.000 euro sunt folosite de microcompanii, care au un venit anual mai mic. "Aceast este sectorul pe care il vom sprijini in viitorul apropiat", a declarat oficialul Finansbank.
O treime dintre IMM-uri considera ca accesul la fonduri este destul de dificil, in timp ce 37% considera ca este indeajuns de facil. Circa 11% din companiile mici si mijlocii vad accesul la fonduri ca fiind foarte dificil. "Marea mojoritate a managerilor de microfirme, companii care se restructureaza, societati din domeniul constructiei si companii detinute de stat este de acord ca accesul la imprumuturile acordate de banci este dificil in zilele de astazi", se arata in raport. "Directorii firmelor de stat considera ca este greu sa obtina finantare prin banci. Va trebui sa schimbam acest mod de a gandi", a declarat Yildirim. Succesul IMM-urilor ar putea depinde de fondurile externe, desi multe intreprinderi mici si mijlocii nu realizeaza necesitatea lor, mai spune raportul prezentat de Yildirim.
Studiul Gallup a mai relevat ca 52% din IMM-uri nu isi vor deschide actionariatul catre terti si 27% spun ca vor face acest lucru in 2 ani.
Capitalul obtinut de la fondurile de investitii este aproape inexistent in Romania. Doar 1% au apelat la capital "venture" si IMM-urile "tinere, care opereaza in sectorul industrial si sunt afaceri de familie sunt cele mai numeroase care afirma ca ar putea folosi fonduri de risc in viitor. "Este mai probabil ca IMM-urile care si-au marit in ultimul an numarul angajatilor sa-si deschida actionariatul sau sa si-l mareasca decat companiile care au ramas la acelasi numar de angajati sau si l-au diminuat", se arata in raportul prezentat la "Zilele Biz".
Sursa: NewsIn