Bancile din Marea Britanie, Spania, Irlanda si Italia trebuie sa puna deoparte mai multi bani pentru a acoperi potentialele credite neperformante, arata un raport publicat de agentia de evaluare financiara Moody's.
O serie de banci mari din Europa ar trebui sa puna deoparte mai multi bani pentru a acoperi potentialele credite neperformante arata un raport al Moody's care subliniaza ca platitorii de taxe din Europa ar putea fi nevoiti sa plateasca din nou pentru salvarea bancilor. Deja institutiile europene de creditare si-au majorat capitalul cu miliarde de euro pentru a acoperi posibilele pierderi din cauza creditelor ipotecare neachitate si a turbulentelor de pe pietele financiare. O mare parte din aceste fonduri au venit de la guvernele europene. "Credem ca multe banci, in special din Marea Britanie, Spania, Irlanda si Italia, au nevoie de fonduri pentru provizioane suplimentare, pentru a-si echilibra situatia financiara. Unele banci au amanat in ultimii ani recunoasterea completa a pierderilor, partial prin restructurarea imprumuturilor. Strategia de a cumpara timp (tolerata deseori de autoritatile de reglementare), limiteaza capacitatea bancilor de a acorda noi credite si prezinta riscuri pentru creditorii bancilor europene", avertizeaza Moody's.
An nesigur
Agentia nu a estimat suma de care au nevoie bancile pentru a acoperi eventualele pierderi, dar a avertizat ca 2013 va fi un an volatil pentru bancile europene.
Moody's se asteapta ca ratingurile institutiilor europene de creditare vor ramane relativ stabile anul acesta, dupa o serie de retrogradari in 2012. Perspectiva atribuita de agentie bancilor din SUA este negativa, in timp ce perspectivele pentru institutiile de creditare din Europa emergenta, Asia Pacific si America Latina sunt stabile. Fondul Monetar International a estimat recent ca bancile din Europa ar putea fi nevoite sa vanda active de 2.800 miliarde de dolari in 2013 pentru a-si reduce expunerea la risc.
Vanzarea de active ar reduce furnizarea de credite catre statele de la periferia zonei euro cu 9% pana la sfarsitul anului viitor, afectand cresterea economica. Si daca autoritatile europene nu-si vor indeplini promisiunile de stabilire a unui organism comun de supervizare bancara, iar tarile de la periferia zonei euro nu vor continua programele de ajustare, costurile ar putea fi chiar mai ridicate, la 4.500 miliarde de dolari, cu efecte suplimentare asupra somajului si investitiilor, iar furnizarea de credite catre statele de la periferia zonei euro ar scadea cu 18%, avertizeaza FMI.
Integral in Romania Libera
http://www.banknews.ro/stire/65407_bancile_europei_nu_mai_scapa_de_blestemul_restantelor.html