Caldura degajata de activitate si transporturi in orase modifica pe plan local curentii de aer si pot influenta temperatura in regiuni situate la mii de kilometri, potrivit unui studiu publicat duminica in revista Nature Climate Change si citat de AFP.
Acest studiu ar putea clarifica o enigma legata de climat: pentru ce unele regiuni ale emisferei bordice cunosc ierni mai blande dacat prevad modelele numerice climatice ?
Orasele genereaza multa caldura prin transporturi, cladiri si energia utilizata pentru incalzire si aer conditionat.
O echipa de cercetatori americani, utilizand modele numerice, a studiat efectele caldurii 'pierdute' astfel, care nu afecteaza doar locuitorii oraselor.
Aceasta caldura ajunge, de fapt, in curentii de aer, numiti 'jet-streams', si le creste debitul. Curentii pot astfel sa transporte aceasta caldura spre regiuni foarte indepartate si sa le creasca temperatura cu pana la 1 grad C, potrivit acestor cercetatori de la universitatile din California, San Diego, Florida si de la Centrul National al Cercetarii Atmosferice (NCAR).
Modelele lor arata astfel o incalzire suplimentara toamna si iarna in mari parti din nordul Canadei, Alaska si in nordul Chinei. In Europa, in schimb, modificarea in curentilor atmosferici ar avea efectul racirii locale in unele regiuni, mai ales toamna.
Efectul oraselor asupra temperaturilor globale ar ramane, totusi, neglijabil, producand o reincalzire medie de doar 0,01 grade C la scara planetara.
Sursa: AGERPRES
http://www.banknews.ro/stire/65381_orasele_influenteaza_conditiile_meteorologice_la_mii_de_kilometri_studiu.html