Aprecierea monedei nationale ii determina pe analisti sa-si ajusteze prognozele. Deocamdata, "moneda romaneasca ar trebui sa mai castige teren pana in zona 4,28 - 4,287 lei/ euro, insa, pana atunci, e plauzibila o faza temporara de depreciere, cu limite la 4,38 - 4,4", prevede un raport al casei de brokeraj BT Securities, primit la redactia ECONOMICA.NET.
Anuntul JP Morgan a fost simptomul unui fenomen mai amplu, potentat si de calmarea mediului politic romanesc, respectiv de recastigare a increderii pietelor.
Daca in vara intrebarea era cand va ajunge cursul la 5 lei pentru un euro, acum dealerii si investitorii se intreaba cand va ajunge cursul la 4 lei pentru un euro.
"Desi mizasem pe inca un val final de depreciere a leului inainte de schimbarea pe termen lung a directiei, intarirea monedei nationale ne-a determinat sa reevaluam perspectiva pe acest an", scrie Dan Rusu, seful analistilor casei de brokeraj BT Securities, in raportul primit la redactia ECONOMICA.NET.
Rasturnarea tendintei
Aprecierea leului din ultimele saptamani a rasturnat tendinta cliclului de depreciere din 2007 incoace, potrivit analistului BT Securities. Dan Rusu a trebuit sa se declare multumit cu deprecierea maxima de asta vara de pana la 4,648 lei/euro la BNR, cu varfuri de 4,7 lei, asa cum prevazuse.
Acum, analistul nu mai asteapta "valul final de depreciere", ci crediteaza tendinta de apreciere a monedei nationale, in acest an, pana spre 4 lei /euro.
"Consideram maxima de vara trecuta ca punct de intoarcere pe termen lung in favorea leului", scrie Dan Rusu in raportul sau, fara a sugera altfel decat grafic aprecierea spre 4 lei/euro.
Pentru a cobori atat de jos, leul trebuie sa se stabilizeze , mai intai sub 4,3.
Integral in ECONOMICA.net