Romanii folosesc mai mult ca niciodata cardul de credit, dar oare cati stiu cum sa-l foloseasca? Statisticile arata ca cei mai multi incalca prima regula: NU scoate bani de la bancomat cu cardul de credit! Care sunt principalele reguli pentru folosirea cardului de credit.
Datele BNR arata ca in Romania sunt in circulatie 2,2 milioane de carduri de credit, nivel sub cel de dinainte de criza. Insa, cardurile existente sunt tot mai folosite. Astfel, in septembrie, detinatorii de carduri de credit au facut un numar record de plati: 7,2 milioane cu o valoare cumulata de 1,1 miliarde de lei.
Regula nr. 1: Nu retrageti bani de la bancomat cu cardul de credit
Cardul de credit este un produs bancar destinat achizitiilor de produse de la comercianti prin plata la POS sau de pe internet, nu pentru a obtine cash.
Regula nr. 2: Aveti grija la perioada de gratie
Toate bancile si institutiile financiare nebancare au o perioada de gratie aferenta cardurilor de credit. In perioada de gratie (45 - 60 de zile, in functie de banca), banca nu percepe dobanda pentru creditul folosit daca, pana la sfarsitul acesteia, clientul ramburseaza integral suma folosita si taxele si comisioanele aferente.
Regula nr. 3: Rambursati peste suma minima
Pentru imprumuturile cu cardul de credit, bancile impun debitorului returnarea unei sume minime in fiecare luna din suma imprumutata (5-15%) si plata comisioanelor, taxelor si dobanzilor, care se trag primele din banii pusi. Cu cat rambursati mai mult, cu atat aveti de platit in viitor mai putina dobanda la banii imprumutati.
In cazul in care nu rambursati suma minima, banca aplica o dobanda penalizatoare foarte ridicata, de aproximativ doua ori mai mare decat dobanda standard.
Cardul de credit costa si daca nu il folosim
Cardurile de credit au o taxa de administrare, anuala sau lunara, mai mare decat cea pentru cardurile de debit, care pleaca de la 10 lei si ajunge la 600 de lei.
Integral in ECONOMICA.net
http://www.banknews.ro/stire/65142_trei_reguli_de_aur_pentru_utilizarea_cardului_de_credit.html