BankNews.ro - The Business Republic

PAID, istoria unei societati in agonie
Finante-Banci | Data Publicarii: 07-01-2013

Prinse intre nevoia de profit a actionarilor si lipsa de interes a romanilor, politele obligatorii de asigurare a locuintelor au mai traversat un an de agonie, viitorul imediat al acestora fiind la fel de incert. Adevarul nescris, dar stiut de toti actorii importanti ai acestei piete, este ca Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID, care a emis prima polita de asigurare a locuintei impotriva riscurilor de catastrofe naturale in 15 iulie 2010, se afla astazi in moarte clinica. Solutii reale de resuscitare a PAID exista, dar nu sunt dorite. Anul care incepe poate fi o noua sansa pentru ca aceasta societate sa isi atinga scopul pentru care a fost creata: acoperirea celor trei riscuri de baza specifice Romaniei - cutremur, inundatii si alunecari de teren. Avand in vedere deciziile de anul acesta, aceasta societate riscand sa fie si in 2013 obiectul unor decizii ce nu au nicio legatura cu scopul pentru care a fost creata. 

Ianuarie: 

Constantin Toma, fost presedinte al Omniasig, si Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, vor sa intre in consiliul de administratie al PAID.

Februarie:

- Constantin Toma si Alexander Adamescu sunt alesi ca administratori ai PAID. Toma are o bogata experienta in asigurari, dupa ce se aflase 15 ani la sefia Omniasig. Alexander Adamescu fusese numit de putin timp vicepresedinte al Consiliului de Supraveghere al Astra Asigurari.

Oficialii PAID estimeaza ca societatea va administra aproximativ 300.000 de polite obligatorii, pana la mijlocul anului, in scadere comparativ cu acelasi interval din 2011, din cauza gradului redus de reinnoire a contractelor si scaderii vanzarilor de noi polite

reincep discutiile privind modificare a Legii 260/2008 privind privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor. 

La finele lui 2010, Legea 260/2008 fusese modificata, prin introducerea la articolul 3 a punctului 9, dupa cum urmeaza: «Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie»", se spune in scrisoare. Modificare a avut ca efect transformarea caracterului social al Legii 260/2008 intr-unul pur comercial si asiguratorii s-au folosit de aceasta schimbare pentru a-si promova produsele proprii.

Integral pe InComeMagazine.ro

http://www.banknews.ro/stire/64795_paid,_istoria_unei_societati_in_agonie.html