UE va avea nevoie de noi reguli, anul viitor, pentru a imbunatati supravegherea marilor grupuri financiare internationale, in cazul in care statele membre esueaza in adoptarea unor reguli unice, a declarat, luni, un inalt oficial al Bancii Centrale Europene, citat de Reuters. "Se depun in continuare eforturi, insa rezultatele nu sunt satisfacatoare", a declarat membra consiliului director al BCE, Gertrude Tumpel-Gugerell, care a adaugat ca se simte lipsa unor lideri politici care sa sustina acest proces si ca interesele nationale blocheaza progresul in unificarea reglementarilor financiare ale UE. Grupurile financiar-bancare internationale doresc sa fie supravegheate de o singura autoritate, pentru a economisi astfel uriase sume de bani.
Comisarul european pentru piata interna, Charlie McCreevy, cea mai inalta autoritate de control a pietei financiare, a declarat ca nu se poate trece brusc la un sistem unic de supraveghere si a militat pentru o abordare evolutionista.
Statele membre mai mici se tem ca vor fi excluse de noul sistem si ca noua modalitate de supraveghere le va fi benefica statelor precum Marea Britanie, Franta sau Germania, in care isi au sediile multe dintre marile grupuri financiare internationale. Avertizarea lansata de Tumpel-Gugerell o urmeaza pe cea a guvernatorului Bancii Centrale suedeze, Stefan Ingves, de saptamana trecuta, care vorbea despre formarea unei instante de supraveghere financiara paneuropeana. De asemenea, unul dintre fondatori structurii financiare a UE, Alexandre Lamfalussy, a declarat, la inceputul acestei luni, ca sistemul reglementarilor bancare este prea fragmentat pentru a face fata unei situatii de criza.
"In functie de previziunile de anul viitor, planul elaborat de Lamfalussy ar putea avea nevoie de o baza legala consolidata, pentru a creste eficienta activitatilor de convergenta a sistemelor de supraveghere", a adaugat Gertrude Tumpel-Gugerell, care a completat ca "poate vom realiza ca nu este suficienta convergenta, insa, pentru moment, industria bancara are nevoie de reguli si de instrumente identice. Cadrul de reglementari pentru unificarea sistemelor de supraveghere este cunoscut drept Planul Lamfalussy.
Integrarea financiara nu poate fi obtinuta fara institutii puternice si fara vointa politica, a mai spus reprezentanta BCE, care a adaugat ca aceasta chestiune este "afecatata de interesele nationale". In Italia si in Polonia, preluarile straine ale unor banci nationale s-au lovit de o puternica opozitie politica. Statele membre UE si Parlamerntul European analizeaza propunerile Comisiei Europene, de a impiedica autoritatile de supraveghere nationale din a mai bloca fuziunile din sectorul financiar. "Trebuie sa adoptam un comportament de europeni", a declarat Tumpel-Gugerell.
Sursa: NewsIn