BankNews.ro - The Business Republic

Cat costa utilizarea cardului in strainatate?
Finante-Banci | Data Publicarii: 19-12-2012

Utilizarea cardului in detrimentul cash-ului in vacantele petrecute in strainatate poate aduce un plus de siguranta si confort. In Romania, majoritatea cardurilor sunt emise sub sigla MasterCard sau Visa, fiind acceptate peste tot in lume.

Totusi, aceste avantaje sunt conditionate de anumite costuri. 

Cea mai buna modalitate de a folosi cardul in strainatate este sa platesti cu el direct la comerciant, in conditiile in care banca nu percepe comisioane. Pe de alta parte, operatiuni precum interogare sold sau retrageri bani implica diverse costuri. Desi ar putea suna banal, este extrem de important ca inainte de a calatori sa verifici functionalitatea cardului si soldul disponibil. Daca esti posesorul unui card in lei, vei plati pentru fiecare tranzactie in alta valuta un comision de conversie valutara de pana la 2%. Doar cu un card in euro poti evita aceasta taxa.

Totodata, trebuie sa stii ca, in cazul in care cardul este pierdut sau furat, costurile pentru inlocuire, precum si pentru eliberare de numerar in regim de urgenta sunt semnificative.

Portalul de servicii financiare www.efin.ro va prezinta costurile percepute de o parte din bancile din Romania pentru utilizarea cardului de credit sau de debit in afara tarii.

Astfel, in cazul cardurilor de debit in lei de la BCR emise pe conturi curente standard,  institutia percepe un comision cuprins 1 leu si maximum 0,3% (5lei), in functie de tipul de card, pentru retragere numerar de la ATM Erste Group  din strainatate (Austria, Croatia, Cehia, Ungaria, Serbia, Slovacia si Ucraina ), si un comision cuprins intre 0,75% - 1%, pentru retragerea de numerar de la POS/ATM -urile altor banci. Pentru conversie valutara, comisionul este de 2%. Contestarea nejustificata a unei tranzactii este taxata cu 30 lei.

Detinatorii cardurilor BRD vor plati un comision de 1,5% + 10 lei pentru retragerea de numerar de la ATM, de la alte banci din strainatate. Pentru inlocuirea cardurilor furate sau pierdute, in regim de urgenta, taxa solicitata variaza intre 148 si 225 dolari, in functie de tipul produsului bancar.

In ceea ce priveste cardurile de debit Raiffeisen Bank, pentru operatiunea de eliberare de numerar la ghiseele bancilor acceptatoare din strainatate se percepe un comision de 1%+4 euro/ dolari si de 1%+2,5 euro pentru retragerea de bani la ATM. Taxa de inlocuire a cardului de debit in regim de urgenta variaza intre 120 euro/dolari si 150 euro, iar cea de eliberare numerar in caz de urgenta intre 80 euro/dolari si 95 euro.

Pentru retragerea de numerar la ATM-urile unor banci din strainatate cu cardul de credit de la Raiffeisen Bank, comisionul perceput este 2% din suma retrasa (minim 11 lei), iar pentru retragere numerar prin EPOS, costul este tot 2% din suma retrasa ( minim 15 lei). Taxa pentru inlocuirea cardului in regim de urgenta in strainatate variaza intre 120 si 150 euro, in functie de tipul de card, iar pentru eliberare de numerar in regim de urgenta se percepe un cost cuprins intre 80 euro si 100 euro.

Contestarea nejustificata a unei tranzactii in strainatate costa 10 euro.

Eliberarea de numerar pentru detinatorii cardurilor de debit de la CEC Bank de la ghiseurile altor banci din strainatate este taxata cu 1% din suma retrasa plus 3,5 euro, iar pentru retragerea de numerar prin ATM se percepe un cost de 1% plus 2,5 euro.

Pentru o tranzactie contestata nejustificat in strainatate, taxa este de 20 lei.

In ceea ce priveste cardurile de credit, comisionul perceput pentru eliberare de numerar prin ghiseu este de 1,5% minim 4 euro, iar prin ATM de 1,5% minim 3 euro.

Inlocuirea unui card in regim de urgenta costa 120 euro, iar eliberarea de numerar in cazul unui card pierdut sau furat costa 80 euro. Aceste operatiuni sunt valabile doar pentru cardurile emise sub sigla MasterCard. 

Posesorilor de carduri de debit Visa de la Bancpost li se percepe un comision de 1% + 2 lei  (minim 8 lei), pentru retragerile de numerar de la ATM-urile/POS-urilor altor banci din afara Romaniei si 1,5 lei pentru interogarea soldului. Furnizarea de informatii generale costa 7,5 dolari. In ceea ce priveste cardurile de debit MasterCard, retragerea de numerar de la ATM/POS din strainatate este taxata cu 1% +7 lei (minim 12 lei).

Recuperarea unui card capturat de alte banci din afara Romaniei este taxata cu 15 dolari.

ING Bank percepe comisioane cuprinse intre 1%+10 lei si 2%+17 lei pentru retragere numerar la ATM sau ghiseu bancar in afara tarii.

Posesorii cardurilor de debit Alpha Card Visa Gold sunt taxati cu 2% din suma retrasa de la ATM sau ghiseu bancar in strainatate. Pe de alta parte, posesorilor AlphaCard Visa Credit li se percepe un comision de 1% (minim 4 euro) pentru retragerile de numerar de la ATM si de 3% (minim 4 euro) pentru eliberarea de numerar de la ghiseu.

Citibank percepe un comision cuprins intre 1% si 1,5% pentru retragerile de numerar de la ATM-urile altor banci din strainatate, iar pentru inlocuirea cardului de debit in regim de urgenta se percepe o taxa de 150 lei.

Detinatorii cardurilor de debit MasterCard de la OTP Bank in lei vor plati un comision de 1%+10 lei pentru retragerile de numerar la ATM-urile/EPOS-urile altor banci din strainatate si o taxa de 3,5 lei pentru eliberarile de numerar la ATM-urile OTP Group. Aceleasi comisioane sunt valabile in cazul cardurilor de credit emise sub sigla MasterCard sau Visa.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, romanii care au plecat in strainatate in aceasta vara au cheltuit aproape 430 milioane euro, cu 8% mai mult decat in perioada corespunzatoare din 2011.

Valoarea totala a tranzactiilor de retragere de numerar de la un bancomat din strainatate, cu un card emis de o institutie de credit din Romania, a fost de 125,3 milioane euro, in timp ce platile POS au totalizat 302,7 milioane euro.

Despre Efin.ro

Lansat in 2009, portalul financiar www.efin.ro , lider pe piata serviciilor financiare online din Romania, promoveaza produsele si serviciile oferite de institutiile financiare pentru toate categoriile de beneficiari: persoane fizice, IMM-uri, companii. Efin.ro ofera instrumente financiare precum Credit Scoring pentru persoane fizice, RisCo - verificare firme pentru companii, precum si posibilitatea de monitorizare a portofoliului de clienti din punct de vedere al bonitatii financiare, privind comportamentul la plata si juridic.

http://www.banknews.ro/stire/64675_cat_costa_utilizarea_cardului_in_strainatate.html