Dupa primele 11 luni ale anului, Barclays- ca marime a doua banca britanica- a inregistrat o crestere de cca 36% la bursa, iar HSBC - cea mai mare banca din Marea Britanie si din Europa (dupa capitalizarea de piata)- o crestere de aproape 28% in aceeasi perioada. "Cele doua banci au fost in vizorul unor investigatii, si-au asumat anumite deficiente , au platit amenzi foarte mari si au luat masurile interne necesare. In perioda analizata, ambele institutii financiare au avut o serie de rezultate bune”, a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding. Barclays a fost sanctionata de catre autoritatile din Marea Britanie si SUA cu o amenda de 290 milioane de lire sterline fiind acuzata ca a participat, alaturi de alte banci cu operatiuni globale, la manipularea dobanzilor de pe piata interbancara prin influentarea indicelui Libor (London Interbank Offered Rate). La randul sau, grupul britanic HSBC s-a confruntat cu neajunsurile unor investigatii ale autoritatilor americane privind anumite deficiente in controlul combaterii spalarii banilor si a acceptat recent plata unei amenzi record (1,92 miliarde USD) pentru rezolvarea amiabila a situatiei.
Dintre numele mari ale economiei britanice, actiunile Marks& Spencer, cel mai mare comerciant de imbracaminte din Marea Britanie (prezent si in Romania), au inregistrat o apreciere de cca 23% dupa primele 11 luni din 2012. "In ansamblul sau, piata europeana nu a fost favorabila retailerilor in acest an; cu toate acestea, cei care au adoptat strategiile si managementul potrivit au putut inregistrat profituri remarcabile: unii au actionat geografic, stimuland mai mult diferite piete, altii s-au orientat asupra diversificarii canalelor de vanzari etc. Marks & Spencer a fost unul dintre retailerii care a identificat si aplicat cai alternative viabile”, a precizat Victor Safta.
SABMiller, unul dintre cei mai mari producatori de bere din lume, care detine in portofoliu marci internationale de renume precum Peroni Nastro Azzurro si Grolsch, a inregistrat la randul sau o apreciere de cca 22% pe bursa in perioada ianuarie- noiembrie 2012; compania a raportat rezultate financiare bune pe primul semestru, in conditiile in care veniturile din America Latina si Africa au compensat scaderile de pe piata europeana.
Actiunile GlaxoSmithKline au marcat o depreciere de la inceputul anului si pana la finele lunii noiembrie (cca 10%), pe fondul veniturilor in scadere inregistrate de compania farmaceutica in Europa. Compania britanica Vodafone, unul dintre liderii mondiali in domeniul telefoniei mobile, a inregistrat rezultate favorabile pe pietele emergente, dar se confrunta la randul sau cu declinul vanzarilor in unele tari din Europa ca urmare a crizei si reducerii cheltuielilor populatiei si firmelor, fapt reflectat in scaderea valorii actiunilor sale (cca 11% dupa primele 11 luni ale anului). Actiunile Tesco, cel mai mare retailer din Marea Britanie si unul dintre cei mai mari din lume, s-au depreciat cu aproximativ 20% in perioada precizata.
"Romanii au acces la instrumente financiare bazate pe actiuni din toata lumea, prin intermediul platformelor online de tranzactionare; aceste instrumente permit realizarea de profit atat in situatia in care o actiune se apreciaza, cat si in cazul in care aceasta scade: important este ca investitorul sa cunoasca piata de profil, sa fie informat privind companiile in ale caror actiuni doreste sa investeasca si, desigur, sa lanseze fiecare tranzactie potrivit tendintei de evolutie a actiunii respective”, a aratat Victor Safta.
Analiza Noble Securities
http://www.banknews.ro/stire/64622_marile_banci_britanice_au__inregistrat_cresteri_considerabile_la_bursa.html