BankNews.ro - The Business Republic

Romania a avut a doua mare inflatie din UE in luna noiembrie
Economie | Data Publicarii: 17-12-2012

Rata anuala a inflatiei a scazut in luna noiembrie comparativ cu luna octombrie, atat in Uniunea Europeana cat si in zona euro, insa Romania a inregistrat a doua mare rata anuala a inflatiei din UE, fiind devansata doar de Ungaria, conform datelor publicate, vineri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

In Uniunea Europeana, rata anuala a inflatiei a scazut in luna octombrie pana la 2,4% de la 2,6% in luna septembrie, in timp ce in cazul zonei euro rata anuala a inflatiei a scazut pana la 2,2% in noiembrie de la 2,5% in luna octombrie. Banca Centrala Europeana (BCE) vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de doua procente. 

Tarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Ungaria (5,3%), Romania (4,4%) si Estonia (3,8%). La polul opus se situeaza Grecia (0,4%), Suedia (0,8%) si Cipru (1,4%). 

Comparativ cu luna octombrie 2012, rata anuala a inflatiei a scazut in 24 state membre (inclusiv in Romania), a ramas stabila intr-o singura tara si a crescut intr-un singur stat membru UE. 

Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei a scazut la 4,56% in luna noiembrie 2012, de la 4,96% in luna octombrie. Proiectia curenta a BNR plaseaza rata anuala a inflatiei IPC la 5,1% la sfarsitul anului 2012 si la 3,5% la finele lui 2013, niveluri revizuite in sus cu 1,9 puncte procentuale si, respectiv, cu 0,5 puncte procentuale. 

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/64580_romania_a_avut_a_doua_mare_inflatie_din_ue_in_luna_noiembrie.html