BankNews.ro - The Business Republic

Biocarburantii, boom investitional in Romania
| Data Publicarii: 23-10-2006

Pana la data aderarii la UE, 2% din carburantii folositi in Romania trebuie sa fie bioPana la data aderarii la Uniunea Europeana, 2% din carburantii folositi in Romania trebuie sa fie bio, se arata in ultimul numar EU-RO Newsletter remis BankNews.ro. Acest procent va creste treptat, pentru a ajunge la 5,75% pana la sfarsitul anului 2010. Uniunea Europeana si-a propus ca 5,75% din cantitatea de carburanti consumata in 2010 in spatiul UE sa provina din culturile bioenergetice.

Culturile energetice sunt culturile agricole utilizate pentru obtinerea de biocarburanti/ biocombustibili si de energie prin biomasa, si sunt folosite in UE cu precadere pentru productia de biocarburanti si mai putin pentru productia de energie electrica sau termica. UE produce 75% din cantitatea mondiala de biodiesel. Germania este lider al pietei in acest sector, cu peste 50% din productia de biodiesel a UE, adica 1,03 milioane tone la nivelul anului 2004.

In 2007 si 2008 Romania va cunoaste un boom in productia de biodiesel. Nu mai putin de 6 capacitati de productie sunt programate sa intre in functiune in 2007 - majoritatea in judetele din sudul Romaniei. Este vorba atat de sectii speciale de productie a biodieselului pe langa fabricile de ulei alimentar, cat si de facilitati de productie in cadrul rafinariilor petroliere. Productia romaneasca de biodiesel se va ridica pana in 2008 la circa 400 mii tone, obtinut in principal din floarea soarelui si din rapita.

Investitori romani si straini si-au exprimat deja interesul pentru a investi in acest sector. Este vorba despre firme mari ca Petrom, Rompetrol si Lukoil, sau SC Ulerom SA, Exapur, Autoelite SRL, Consortiul Martifer. Capacitatea cumulata de productie a instalatiilor in care se va investi este de 400 mii tone pe an de biodiesel si 50 mii de tone pe an de bioetanol.

Petrom, Rompetrol si Lukoil au prezentat deja ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, o serie de propuneri pentru introducerea si promovarea consumului de biocarburanti pe piata romaneasca, arata un comunicat de presa MEC. Astfel, companiile propun introducerea treptata in consum a biocarburantilor in conformitate cu un calendar de crestere a productiei interne, facilitati fiscale pentru producatorii de biocarburanti sau permisiunea de a produce mai multe tipuri de biocarburanti si neimpunerea unei proportii fixe de biocarburant in carburantul conventioanal.

O sansa pentru agricultura

In ceea ce priveste materia prima, Romania are o capacitate de furnizare de ulei vegetal din floarea soarelui, soia sau rapita de 500-550 mii tone pe an, ceea ce se traduce in aceeasi cantitate de biodiesel pe an.

Ministerul Agriculturii din Romania a inceput deja sa stimuleze productia de biocarburanti prin mai multe instrumente directionate catre stimularea culturilor specifice. Subventia pentru toamna 2006, de 1 RON/ litrul de motorina folosit in agricultura, s-a extins si la biodieselul folosit in agricultura. S-au acordat subventii specifice pentru culturile de soia si floarea soarelui (500 RON/ ha pentru soia traditionala si cate 800 RON/ ha pentru soia si floarea soarelui ecologica). Din 2007, va intra in functiune un sistem mai amplu de sustinere financiara a culturilor bioenergetice - atat plata europeana de 50 euro/ ha, cat si subventia specifica pentru culturile de rapita si floarea soarelui.

Rapita, floarea soarelui si soia, in mod special, dar si sfecla de zahar si cerealele sunt plantele care se preteaza la culturi energetice. Rapita a fost traditional mai putin folosita in agricultura ceea ce face cu atat mai atractiva cultivarea ei in scopul productiei de biocarburanti. Uleiul de rapita produce cel mai bun biocarburant.

In urmatorii ani, culturile agricole de rapita vor creste cel mai rapid in Romania. Datorita interesului mare pentru biocarburanti, cat si stimulentelor acordate, suprafata cultivata cu rapita a crescut semnificativ in ultimii doi ani, cu perspective si mai bune pentru urmatorii 5 ani. Daca in 2004/2005 s-a recoltat rapita de pe 85.000 hectare, in 2005/2006 recolta a fost culeasa de pe 105.000 hectare, iar in 2010 se prevede sa se recolteze rapita de pe 500.000 de hectare.

UE a reglementat exhaustiv acest sector in anul 2003, atunci cand a acordat subventii specifice pentru culturile bioenergetice si a stabilit tinte pentru utilizarea biocarburantilor in propulsarea autovehiculelor.

De ce se discuta atat de mult despre biocarburanti?

Avantajele ecologice sunt de netagaduit. Utilizarea pe scara mai larga a biocarburantilor contribuie la indeplinirea angajamentelor de la Kyoto privind schimbarile climatice. Aceasta datorita reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera. Romania s-a angajat, semnand Protocolul de la Kyoto, sa reduca aceste emisii cu 8% in perioada 2008-2012, fata de nivelul lor din 1989.

Biocarburantii pot fi utilizati in forma pura sau in amestec la autovehiculele existente si pot folosi actualul sistem de distributie al carburantilor conventionali. Utilizarea lor asigura furnizarea de carburanti in conditii de siguranta si protectia mediului si promovarea resurselor regenerabile de energie.

Pentru Romania biocarburantii reprezinta si o oportunitate economica. In afara de boom-ul investitional, exista avantajul reducerii necesitatii de import a carburantilor. Investitiile, evident, vor crea noi locuri de munca, oportunitati de dezvoltare si venituri pentru populatia din zonele rurale, oportunitati pentru dezvoltarea rurala durabila.

Sursa: Ministerul Economiei si Comertului, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Redactia BankNews.ro

http://www.banknews.ro/stire/6446