BankNews.ro - The Business Republic

Saxo Bank: Ce inseamna demisia lui Monti pentru EURO
International | Data Publicarii: 10-12-2012

Artizanul Club Med, premierul italian Mario Monti, a anuntat ca intentioneaza sa demisioneze din moment ce a pierdut sprijinul PDL, partidul lui Berlusconi. Nu poti sa-l invinovatesti pe birocratul in varsta de 69 de ani ca-si doreste plecarea, insa Monti va fi o pierdere majora pentru Club Med.

 In 2012, Club Med a reusit sa obtina concesii importante de la Germania si Comisia Europeana, iar Monti a fost de departe cel mai eficient in acest proces, fiind vazut in cercurile politice de la Bruxelles drept manuitorul papusilor Rajoy, Hollande si Draghi. Intr-adevar, nu putem subestima influenta lui Monti, chiar daca este exponentul clubului celor care se "extind si pretind”. 

Cand a fost rugat, recent, sa numeasca doua lucruri care ar ajuta Europa sa reintre pe fagasul normal, a raspuns: guverne stabile si euro-bonduri. Și uite asa ironia ne joaca feste azi, cand titlurile de stat sunt mai departe ca niciodata in Italia, unde Berlusconi si Liga Nordului vor cere cu siguranta reintoarcerea la moneda italiana, lira. Pare ca Italia se pregateste sa 'fure' titlurile de pe prima pagina pe care le scriu Spania si Grecia, cand vine vorba de risc potential pentru UE.

Tensiunile sociale din Italia, Spania si Portugalia sunt pe punctul de a exploda. Tinerii, disperati, vor cauta sa-si ofere votul unor politicieni mai radicali care sa le reprezinte interesele, un fenomen pe care il vedem adesea, din pacate, in cazul crizelor economice severe.

 Deschiderea bursei din Sydney, de astazi, ar trebui sa arate o anumita presiune pusa pe EURUSD - dar cea mai importanta reactie va aparea luni, cand Banca Centrala Europeana va fi mobilizata pentru a activa optiunea 'OTM' (out-of-the-money) pentru Italia. Circulau vineri informatii potrivit carora Italia va cere ajutor. Atunci nu avea niciun sens; acum s-ar putea transforma in realitate. Și asta inainte ca 2012 sa se incheie.

Un comentariu al lui Gian Paolo Bazzani, seful biroului Saxo Bank din Milano:

"Despre Berlusconi, Corriere della Sera scria ca se afla la inceputul campaniei pentru alegeri, dar si la inceputul sfarsitului erei de lider al esalonului politic moderat din Italia. 

Alegerile de anul viitor - probabil pe 10 sau 11 martie - vor oficializa sfarsitul Berlusconismului. Riscul este ca s-ar putea ca nimeni sa nu aiba suficiente voturi sa obtina majoritatea in Parlament, in 2013. De asemenea, Partidul Democratic (un amestec de forte politice diferite) care va deveni cel mai puternic, probabil, in Italia, va fi nevoit sa negocieze cu partide mai mici pentru a obtine majoritatea. Confuzia si recesiunea economica sunt un cocktail foarte nereusit”.

Saptamana asta a fost una stranie. Starea de asteptare a pietei este evidenta pentru toata lumea, dar dincolo de atmosfera asta de 'Mos Craciun' exista cateva lucruri care se schimba in rau. Pana si climatul politic se inrautateste, odata ce Berlusconi se arunca in cursa electorala - o revenire pe care piata nu o vede cu ochi buni. A se nota aici ca PDL-ul italian nu are decat 15% in sondaje, dar Berlusconi va juca sigur cartea anti-UE si ani-Monti pentru a creste acest scor. Asta va face Europa si Banca Centrala Europeana, in special, sa clatine din cap.

Intre timp, in Spania, indicele pietei de actiuni IBEX arata o divergenta semnificativa fata de indicele european si sub-performeaza cu 4% fata de sfarsitul lunii septembrie.

In Portugalia, cap de afis pana acum pe posterele austeritatii, a inregistrat un surprinzator -3,5% in Q3, din cauza exporturilor care se misca tot mai greu.

Portugalia traberseaza momente foarte dificile - guvernul pare pierdut si ameninta cu cresteri 'masive' de taxe in 2013. Cuvantul 'masive' a fost folosit chiar de guvernul portughez. A fost vina alegatorilor care n-au stiut sa-i responsabilizeze? Sau e un 'defect' in economiile Europei care e rezultatul direct al transferurilor sociale ce ajung sa depaseasca 50% din economie? 

Intr-adevar, atunci cand 50% sau mai mult din populatie nu doreste sa faca schimbari, cresterea, productivitatea si inovarea sunt inlocuite cu resemnarea si egosimul. De aceea avem nevoie de o criza. Sa ne intoarcem la inceputuri, si asta cat mai repede.

Steen Jakobsen, Chief Economist, Saxo Bank

Steen Jakobsen are peste 25 de ani de experienta in domeniul tranzactionarii de proprietati si investitii alternative. In 1989, dupa finalizarea studiilor economice la Copenhagen University, si-a inceput cariera la Citibank N.A. Copenhagen, de unde s-a mutat la Hafnia Merchant Bank ca Director, Head of Sales and Options. In 1992, s-a alaturat echipei Chase Manhattan din Londra avand functia de vice-presedinte, Head of Scandinavian Sales, iar apoi grupului Chase Manhattan Proprietary Trading. In 1997, a ocupat pozitia de  Global Head of Trading, FX and Options la Christiania (in prezent, Nordea) in New York pana cand s-a alaturat echipei UBS din New York, in 1999, ca Director Executiv al Global Proprietary Trading Group.

Steen s-a alaturat echipei Saxo Bank in anul 2000. Dupa o scurta absenta de doi ani, timp in care a ocupat pozitia de Chief Investment Officer la Limus Capital Partners, s-a intors la Saxo in anul 2011 pe pozitia de Chief Economist.


http://www.banknews.ro/stire/64378_saxo_bank_ce_inseamna_demisia_lui_monti_pentru_euro.html