Agentii economici din domeniul energetic care vor sa aiba acces la fondurile structurale vor avea la dispozitie, din 2007, aproximativ 600 milioane de euro, a declarat, vineri, directorul general adjunct al Directiei de Politici Energetice din cadrul MEC, Felicia Racasanu. Firmele vor putea sa acceseze fonduri pentru imbunatatirea eficientei energetice, valorificarea resurselor regenerabile de energie si reducerea impactului negativ asupra mediului.
Cel mai probabil, Uniunea Europeana va finanta 50% din valoarea proiectului, aceasta parte de finantare fiind nerambursabila, urmand ca beneficiarul sa contribuie cu 50%.
Pentru imbunatatirea eficientei energetice, Uniunea Europeana (UE) aloca, in perioada 2007-2013, suma de 270 milioane de euro, pentru valorificarea resurselor energetice vor fi alocate 120 milioane de euro, iar reducerea impactului negativ asupra mediului va beneficia de o contributie europeana de 210 milioane de euro.
Proiectele care pot fi finantate urmaresc in special producerea de energie din resurse regenerabile, conservarea sau economisirea energiei, precum si reducerea poluarii.
Reprezentantul MEC a adaugat ca toate discutiile derulate intre minister si reprezentantii Comisiei Europene au fost informale, deoarece Romania nu este inca stat membru. Ea a mai spus ca, din cauza ca aceste discutii au fost informale, alocarea de fonduri din partea UE nu a fost inca stabilita, dar cifra vehiculata este de 600 milioane de euro.
"Din discutiile pe care le-am avut cu expertii europeni, ni s-a sugerat ca fondurile structurale nu vor putea fi utilizate pentru construirea de capacitati noi de producere a energiei si nici pentru hidrocentralele care produc mai mult de 10 MW", a mai spus directorul din cadrul MEC.
In cazul autoritatilor publice, cofinantarea din partea acestora va fi mai mica de 50%, iar restul va reprezenta contributia comunitara.
Tipurile de proiecte finantabile cuprind proiecte de investitii in retehnologizarea centralelor si a grupurilor existente, in scopul cresterii eficientei energetice si proiecte pentru imbunatatirea eficientei energetice prin investitii in instalatii si echipamente. Potrivit propunerii Romaniei, alte proiecte care ar putea fi finantate vizeaza investitii in extinderea si modernizarea retelelor de distributie a energiei, in scopul reducerii pierderilor, sau pentru interconectarea retelelor de energie electrica, de petrol, de gaze cu retelele europene.
De asemenea, ar putea primi finantare proiectele care au ca obiect modernizarea unor capacitati de productie a energiei electrice si termice prin valorificarea resurselor eoliene, hidroenergetice, solare, a biomasei, geotermale si biocombustibili, dar si realizarea de investitii in instalatiile de desulfurare, arzatoare si instalatii mari de ardere.
Reprezentantii MEC, prezenti vineri la intalnirea cu agentii economici din sectorul energetic, au mai aratat ca nu exista, in prezent, niciun criteriu potrivit caruia societatile pot depune si alte proiecte, nu doar unul singur. Ei au adaugat ca in cadrul exercitiului de pregatire organizat de MEC, au primit deja 200 de schite de proiecte care ar trebui sa fie finantate din fonduri structurale anul viitor.
Potrivit expertilor din minister, proiectele cu o valoare mai mare de 50 de milioane de euro nu vor fi gestionate pe plan intern, ci Comisia Europeana se va ocupa special de aprobarea si finantarea lor, daca proiectele se califica. Reprezentantii MEC le-au recomandat firmelor ca proiectele sa nu depaseasca aceasta valoare.
Din cadrul MEC, organismul intermediar pentru energie, partea a Directiei pentru Politici Energetice, este responsabil cu selelctarea, implementarea si monitorizarea proiectelor.
Sursa: NewsIn