BankNews.ro - The Business Republic

Apartamentele stau pe hartie
| Data Publicarii: 20-10-2006

Un studiu realizat recent arata ca in acest an nu s-au livrat apartamente noi pentru clasa de mijloc, titreaza Cotidianul. Se anticipeaza ca si peste cinci ani oferta va insuficienta pentru nivelul cererii. Distanta dintre Romania si Budapesta este mare in prezent si nu va putea fi recuperata rapid. Compania A1 Realestate Imobiliare, care este prezenta pe pietele din Elvetia, Ungaria si Romania, a realizat un studiu care arata ca piata din Romania duce lipsa de oferte pentru clasa medie. Care este formata, conform autorilor studiului, din familii cu venituri lunare de aproximativ 1.500 de euro.

"Pina anul acesta nu am observat practic nici o livrare de apartamente pentru clasa de mijloc din Bucuresti. Majoritatea dezvoltatorilor au preferat sa se concentreze pe realizarea unor mici ansambluri de vile sau proiecte de blocuri (pina la 100 de unitati) pentru cumparatorii cu venituri mari", se arata in acest studiu. Se anticipeaza ca situatia nu se va remedia rapid si decalajul fata de capitala Ungariei va ramine semnificativ.

Spatiu mic

Suprafata locuibila disponibila pentru un roman reprezinta doar 55% din cea pe care o are un ungur si doar 34% din cea pe care o are un locuitor din Germania de Vest. Astfel, in Romania suprafata locuibila medie/persoana este de 14,2 mp, in vreme ce in Ungaria este de 25,7 mp, iar in Germania urca pina la 41,7 mp. "Un numar important de proiecte adresate clasei de mijloc au fost anuntate recent pe piata. Unele dintre ele sint deja in constructie si vor fi livrate in 2007-2008", se arata in acest raport. Acestia spun ca, daca toate proiectele anuntate vor fi lansate pe piata pina in 2001, oferta va creste cu 20.000 de apatamente. Insuficient fata de cerere.

Dorinta mare

Cei care au realizat raportul estimeaza ca cererea ar fi in prezent de aproximativ 60.000 de apartamente. „Bazindu-ne pe datele Institutului National de Statistica (aproximativ 5% dintre angajati cistiga peste 700 de euro pe luna) si pe oportunitatile de finantare oferite de banci, putem estima ca, in prezent, in jur de 60.000 de familii din Bucuresti (cu un venit lunar de aproximativ 1.500 de euro pe luna) au puterea financiara si nevoia de a achizitiona o locuinta noua“, se arata in raport. Astfel, cererea va fi in continuare mai mare decit oferta, sustin autorii raportului. In aceste conditii, putem spune ca nici preturile nu vor avea o cadere in urmatorii ani. Totusi, aderarea la UE va transforma piata imobiliara, dar nu asa de repede pe cit ne asteptam noi. "Consideram ca, in principiu, piata romaneasca se va comporta similar cu pietele tarilor central-europene (Ungaria, Cehia, Polonia), dar avind o oarecare intirziere (de 3-5 ani)", se spune in raport.

Parere contrara

Specialistii de pe piata imobiliara nu sint cu totul de acord cu concluziile studiului. "Cred ca vor fi mult mai multe apartamente. Am facut un calcul si numai proiectele mari anuntate aduc in jur de 27.000 de unitati locative. Sint multe proiecte in asteptare care cauta surse de finantare in strainatate si vor gasi, deoarece domeniul imobiliar de la noi este atractiv. Sint si foarte multe terenuri care au fost achizitionate pentru ridicarea de ansambluri rezidentiale", spune Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Aceasta mai considera ca efectele integrarii in UE se vor simti mult mai repede, deoarece preturile vor creste intr-un ritm mai rapid decit salariile, astfel ca in cazul unui credit cheltuielile vor avea o pondere mai mare.

Multi proprietari

Studiul arata ca in Romania si Ungaria dorinta de a deveni proprietar este mult mai mare decit in Occident. Astfel, "peste 95% dintre casele din Romania si 93% dintre cele din Ungaria sint locuite de proprietarii acestora, spre deosebire de vestul Europei unde media este de 40".

Cotidianul

http://www.banknews.ro/stire/6369