BankNews.ro - The Business Republic

Romania, condamnata la austeritate
Economie | Data Publicarii: 07-11-2012

In urmatorii doi ani, Romania are de platit 13 miliarde euro in contul datoriei externe (aproape 7 numai in 2013), iar cea mai probabila varianta, data fiind dina-mica economiei nationale, este inlocuirea imprumutului vechi de la FMI cu unul nou. Apoi, cum leul a pierdut aproape 5% in 2012, in conditiile in care statul nu avea de rambursat "decat" 3 miliarde euro, pragul psihologic de 5 lei/euro nu pare greu de atins anul viitor. Iar acestea sunt doar constrangerile generate de situatia interna. Complicatiile merg insa mai departe.

Indiferent cine va forma Guvernul dupa alegerile de la 9 decembrie, Romania nu isi va putea modifica politica economica si va trebui sa urmeze calea austeritatii ca si pana acum. Motivul e simplu: din moment ce tentativa presedintelui francez, François Hollande, de a convinge Germania sa sustina o crestere a cheltuielilor pe termen scurt si devalorizarea euro a esuat, reteta austeritatii devine norma europeana. Cat despre criza datoriilor suvera-ne, Angela Merkel a spus-o clar: va mai dura macar cinci ani.

Europa se pregateste sa inghita pilula germana a austeritatii

Indiferent cine va forma Guvernul dupa alegerile de la 9 decembrie, Romania nu isi va putea modifi-ca politica economica si va trebui sa urmeze calea austeritatii ca si pana acum. In conditiile in care tentativa presedintelui francez, François Hollande, de a convinge Germania sa sustina o crestere a chel-tuielilor pe termen scurt si devalorizarea euro a esuat, reteta austeritatii devine norma europeana.

La sfarsitul saptamanii trecute, cancelarul german, Angela Merkel, a avertizat ca vor fi necesari cel putin cinci ani pentru ca zona euro si Uniunea Europeana in ansamblu sa isi revina dupa criza economica. "Avem nevoie de rigoare", a declarat doamna Merkel, care a precizat ca a sosit timpul pentru "un pic de strictete" necesara pentru a convinge restul lumii ca este profitabil sa investeasca in Europa. "Rigoare" si "strictete" inseamna un singur lucru: continuarea politicii de austeritate la nivelul eurozonei si al tarilor ale caror economii depind de evolutia din zona euro, asa cum este cazul Romaniei.

Integral in Romania Libera

http://www.banknews.ro/stire/63543_romania,_condamnata_la_austeritate.html