Bancile pot stoarce 50 milioane euro pe an doar din interogarile de sold la ATM-uri. Va pandesc taxe la administrarea conturilor curente, pentru retrageri sau depuneri de numerar si, in perspectiva, la plata facturilor. Cititi mai jos cum sa le evitati, partial sau total.
Potrivit unei analize Nocash.ro, in 2011 au existat peste 110 milioane interogari de sold doar la ATM-urile a sapte banci din sistem (BRD, Raiffeisen, BCR, Unicredit, Banca Transilvania. ING, CEC, Alpha)-e adevarat, banci de top. Va este clar acum de ce BRD a majorat recent comisionul de interogare a soldului contului curent la ATM-uri, la 0,5 euro? Anul trecut, doar la ATM-urile sale au fost 27 milioane de interogari la bancomate.
Inmultit cu 0,5 euro (2,25 lei) inseamna peste 13 milioane euro. Ganditi-va cat va costa curiozitatea in cazul in care salariul va intarzie cateva saptamani, dar va controlati zilnic cardul, poate-poate....(in 10 zile cotizati, de pilda, aproape 23 de lei numai la BRD, mai mult decat abonamentul la cablu pe o luna). Daca toate bancile ar adopta strategia BRD, profitabilitatea pe 2011 ar fi fost rezolvata in sistemul bancar, peste 50 milioane euro putand intra in conturile lor prin acest "artificiu". Cum se poate ocoli acest comision in cazul in care nu aveti internet banking (oricum, nici acest serviciu n-ar fi gratis)? Mergeti simplu cu buletinul la ghiseu si intrebati senin ce sold are contul dvs curent, sub diferite pretexte (de pilda "Vreau sa retrag 1 milion de lei, mi-au intrat in cont?"- cum comisionul este de 0,5% din suma retrasa, informatia va va fi oferita foarte rapid), de cate ori vreti sa stiti ce bani au mai poposit pe acolo.
Nocash identifica si o sursa potentiala de noi venituri pentru banci. Taxarea viitoare la plata facturilor de utilitati. Daca acest lucru se produce, nu veti putea ocoli taxa decat mergand cu factura la casieriile furnizorilor, eventual prin rotatie cu niste vecini, ca sa nu va deplasati totusi lunar.
Comisionul de retragere de numerar la ghiseu (uzual 0,5%) poate fi evitat daca retrageti banii din depozit la scadenta (unele banci nu taxeaza operatiunea in acest context, vezi CEC) sau, daca nu e vorba de un depozit la termen, folosind un card legat de contul curent prin care retragerile nu sunt comisionate (vezi Banca Transilvania). Nu retrageti bani decat de la ATM-urile bancii emitente a cardului (BRD ia, de pilda, 4 lei plus 1% din suma retrasa!)
Integral in Romania Libera
http://www.banknews.ro/stire/63208_cum_pacalesti_bancile_la_plata_comisioanelor.html