Din 2010, Guvernul respinge in mod consecvent proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice, lege care ar permite stingerea datoriilor romanilor supraindatorati.
O astfel de lege este, in primul rand, nu tocmai pe placul bancilor de pe piata locala, a caror pozitie dominanta in plan decizional va continua sa impiedice introducerea legii falimentului personal in Romania, considera specialistii.
In prezent, cele doua proiecte legislative, unul initiat de 13 senatori PDL, iar cealalt apartinand deputatului PNL Eugen Nicolaescu, se afla la Camera Deputatilor, forul decizional, dupa ce, in 2010, Senatul s-a exprimat in favoarea proiectelor, cu o majoritate confortabila. Insa, dupa cum arata chiar un mesaj al Executivului roman adresat conducerii Fondului Monetar International, Guvernul Boc s-a supus presiunilor FMI "de a sustine stabilitatea financiara prin retinerea de la promovarea de initiative legislative, precum actualul proiect al legii insolvabilitatii personale, ce ar submina disciplina in materie de creditare".
Guvernele urmatoare au adoptat aceeasi abordare precauta.
Atitudinea Fondului Monetar International este dificil de inteles in contextul in care institutia a recomandat si sustinut aceeasi lege in tari confruntate, de asemenea, cu dificultati economice serioase, precum Ungaria si Grecia.
Integral in Ziare.com
http://www.banknews.ro/stire/63161_fara_faliment_personal_vor_bancile_sa_urmareasca_pe_viata_datornicii.html