Preturile pe care le vor plati romanii la iarna pentru incalzire difera de la oras la oras. Daca edilul municipiului Targu Mures, Dorin Florea, se asteapta la "preturi uriase" la gigacalorie, in alte localitati pretul platit pentru caldura nu va fi diferit fata de anul trecut, potrivit unei analize Mediafax.
Autoritatile din Targu Mures se asteapta la "preturi uriase" la gigacalorie, in conditiile in care, pe langa scumpirile la gaz si electricitate, au loc debransari masive de la sistemul de termoficare, existand chiar o centrala termica la care mai este abonat un singur consumator.
La Targu Mures, municipalitatea se confrunta cu problema debransarilor masive, dupa ce societatea de termoficare E Star Mures Energy a reziliat unilateral, in luna iunie, contractul de concesionare pe 25 de ani pe care il incheiase cu Primaria, din cauza datoriilor.
"Suntem in curs de semnare a contractelor cu presedintii de asociatii. Noi estimam ca vor fi 1.000-1.500 de consumatori. Avem hotarare de Consiliu Local sa furnizam agent termic doar in blocurile unde au mai ramas minimum 50 la suta dintre consumatori in sistem, iar pentru restul nu vom mai furniza. Reluam furnizarea apei calde, in cartierul Dambu Pietros deja am dat drumul. In ceea ce priveste incalzirea, aceasta se va relua cand vor fi indeplinite conditiile prevazute de lege, cu temperaturi scazute in trei zile consecutive", a declarat directorul societatii Locativ, Ovidiu Moldovan.
Intrebat cat ar urma sa coste gigacaloria, Moldovan a aratat ca, din cunostintele sale, este in vigoare hotararea de Consiliul Local care stabileste ca pretul perceput populatiei este de 231 de lei pe gigacalorie, iar Primaria acopera diferenta dintre aceasta suma si pretul de productie.
Primarul din Targu Mures, Dorin Florea, spune ca se asteapta la "preturi uriase" la gigacalorie, in conditiile in care, pe langa scumpirile la gaz si electricitate, municipalitatea se confrunta cu problema debransarilor masive, iar costul de productie este cu atat mai mare cu cat sunt consumatori mai putini.
"Sunt convins ca va creste urias pretul la gigacalorie. Primarii sunt pur si simplu spectatori la aceste scumpiri la gaz, la electricitate. Guvernul a spus ca va ingheta preturile, dar se intampla altceva", a spus Florea.
Autoritatile din Iasi, Vaslui, Suceava si Botosani spun ca vor acoperi integral subventia la gigacalorie
Locuitorii din Iasi, Suceava, Vaslui si Botosani vor plati la intretinere facturi similare celor de anul trecut, desi pretul de productie a gigacaloriei creste odata cu majorarea pretului gazelor, sustin autoritatile, care spun ca vor subventiona diferenta de cost pentru gigacalorie la populatie.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, joi, ca populatia va plati acelasi pret pentru gigacalorie, de 185 de lei, chiar daca pretul de productie va creste de la 301 lei la 305 lei din cauza majorarii pretului gazelor naturale, diferenta fiind acoperita prin subventie.
Primarul solicita insa populatiei sa achite restantele, societatea de termoficare, Termica SA Suceava, avand de recuperat aproximativ 18 de milioane de lei.
La Iasi, pretul gigacaloriei platit de catre populatie in aceasta iarna va fi comparabil cu cel din iarna trecuta, adica de aproximativ 265 de lei, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Primariei Iasi, Sebastian Buraga.
"In cel mai rau caz, pretul gigacaloriei va fi la fel ca anul trecut, adica 265 de lei. Vom decide saptamana viitoare, insa e posibil ca populatia sa achite chiar mai putin decat 265 de lei. Acum facem calculele, nu stim exact cat va fi", a declarat Sebastian Buraga.
La Vaslui, cele 1.000 de familii ale caror locuinte mai sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare vor plati aceleasi facturi la caldura ca si iarna trecuta, in conditiile in care autoritatile locale au anuntat ca vor subventiona integral diferenta de cost pentru gigacalorie la populatie.
Integral in Romania Libera
http://www.banknews.ro/stire/62685_harta_gigacaloriei_cat_vor_plati_romanii_la_iarna_pentru_incalzire.html