- Victor Cionga, directorul general al Bursei, spune ca institutia urmareste sa se axeze pe o nisa a companiilor avand capitalizare de 20-70 milioane euro
- Piata este dechisa inclusiv societatilor mici si medii prin sistemul alternativ
- de tranzactionare pe care ieri s-a listat primul emitent, firma Pro Vorbas SA
Sistemul alternativ de tranzactionare CAN-ATS al Bursei de Valori Bucuresti, creat inca din anul 2010, are incepand de ieri un prim emitent din categoria companiilor romanesti, respectiv societatea de servicii specializate, intretinere si administrare a hotelurilor Pro Vorbas (PVBS). "Suntem extrem de bucurosi ca avem aceasta sansa de a inaugura sectiunea ATS si de a sparge gheata", a declarat la deschiderea sedintei de tranzactionare de la BVB presedintele operatorului de piata, Lucian Anghel. El a descris sistemul alternativ de tranzactionare ca pe un cantonament in care mai multi jucatori de pe piata de capital pot veni sa se antreneze intensiv pentru ca cei mai performanti dintre acestia sa se selecteze pentru a ajunge sa concureze in competitia de top, respectiv piata reglementata a Bursei.
Victor Cionga, directorul general al BVB, a anuntat ca institutia pe care o conduce va prezenta in perioada imediat urmatoare un indrumar pentru emitentii de la categoria ATS pentru a standardiza listarile, raportarile si procedurile care trebuie urmate de catre acestia. Bursa a prezentat si un studiu realizat prin consultarea reprezentantilor companiilor de asset management, a fondurilor de pensii si ale unor societati de intermediere financiara pentru a se vedea ce se asteapta dinspre cerere de la viitorii emitenti de la cota BVB.
In piata predomina perceptia ca destinatia de investitii o reprezinta companii mari precum Transgaz, insa capitalul poate sa isi gaseasca plasamente si catre companii mici pe sistemul alternativ de tranzactionare, a declarat Gunter Woinar, presedinte la casa de brokeraj Transilvania Capital, intermediarul listarii Pro Vorbas. El aminteste ca Romania este a doua tara ca marime din punctul de vedere al populatiei din Europa Centrala si de Est, astfel incat potentialul pietei de capital locale ramane unul foarte mare. Aceasta este intr-atat de slab dezvoltata incat nu are perspectiva decat a unei singure directii: in sus. "Credem in piata de capital din Romania", a intarit Woinar. Bogdan Ceuca, director de tranzactionare la Transilvania Capital, a afirmat ca societatea de brokeraj urmareste sa stranga relatiile pe care le are in mediul de afaceri pentru a deveni un consultant al IMM-urilor care inteleg oportunitatea utilizarii pietei bursiere.
Integral in Curierul National