Peste 300 de profesionisti in securitate cibernetica din Europa isi unesc astazi fortele pentru a contracara un masiv atac cibernetic simulat, in cadrul celui de-al doilea cyber exercitiu la nivel pan-european, intitulat Cyber Europe 2012. Exercitiul dezvolta si imbina activitati extinse atat la nivel national cat si european, cu scopul de a imbunatati capacitatea de rezistenta a infrastructurilor critice de informatie. Cyber Europe 2012 reprezinta un reper major in eforturile de consolidare a cooperarii cibernetice in perioda de criza, de pregatire si raspuns in intreaga Europa.
Cyber Europe 2012 este un exercitiu organizat de catre statele membre ale Uniunii Europene si Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS), facilitat de catre Agentia Europeana pentru Securitatea Retelelor Informatice si a Datelor (ENISA) si sustinut de catre serviciul intern al Comisei Europene, Centrul Comun de Cercetare (JRC). Comparativ cu exercitiul din 2010, Cyber Europe 2012 s-a dezvoltat considerabil in amploare, complexitate si domeniu de aplicare.
Cyber Europe 2012 are trei obiective:
- Testarea eficacitatii si scalabilitatii mecanismelor existente, a procedurilor si a fluxului de informatii pentru cooperarea dintre autoritatile publice din Europa;
- Explorarea posibilitatilor de cooperare intre partile interesate atat publice cat si private din Europa;
- Identificarea lacunelor si provocarilor cu privire la modul in care eficienta cu care sunt tratate incidentele cibernetice la scara inalta din Europa ar putea fi imbunatatita.
Patru tari au rolul de observatori ai exercitiului si 25 de tari sunt participante activ. Pentru prima data, in acest an, sectorul privat va lua parte la acest tip de exercitiu, luand in considerare experienta adusa de Cyber Europe 2010. Participantii din domeniul public si privat din intreaga Europa vor lua masuri la nivel national. In acelasi timp, participantii din domeniul public vor avea o cooperare transfrontaliera.
Scenariul Cyber Europe 2012 combina mai multe amenintari realiste din punct de vedere tehnic intr-un singur atac simultan escaladant de tip DDoS (Distributed Denial of Service) asupra serviciilor on-line din toate tarile participante. Acest tip de scenariu ar perturba serviciile pentru milioane de cetateni din intreaga Europa.
Complexitatea scenariului permite dezvoltarea unor incidente cibernetice, suficiente pentru a provoca cele cateva sute de participanti din sectorul public si privat din toata Europa sa impulsioneze posibilitatile de cooperare. Pana la sfarsitul exercitiului, participantii vor trebui sa se ocupe de mai mult de 1000 de incidente cibernetice simulate.
Directorul executiv ENISA, prof. Udo Helmbrecht, declara urmatoarele: "ENISA are drept scop sprijinirea comunitatii de criza cibernetica in vederea imbunatatirii capacitatii de rezistenta a infrastructurilor cruciale de informatie. Acesta este motivul pentru care am facilitat organizarea Cyber Europe 2012 ".
Comunicatul Comisiei Europene din 2009 privind CIIP a pavat calea pentru primul cyber-exercitiu la nivel pan-european. Potrivit Agendei Digitale a Europei, ENISA are rolul de a sprijini UE si statele membre AELS in organizarea si desfasurarea exercitiilor nationale.
In 2009, ENISA a publicat "Ghidul de bune practici privind exercitiile nationale" si incepand cu aceasta data, agentia a organizat ateliere de lucru in intreaga Europa pentru a ajuta la planificarea exercitiilor nationale. Agentia va publica in curand un ghid referitor la planificarea nationala de urgenta.
Nota
Acest exercitiu nu afecteaza infrastructurile critice de informatii, sisteme sau servicii.
http://www.banknews.ro/stire/62611_europa_isi_uneste_fortele_la_cyber_europe_2012.html