BankNews.ro - The Business Republic

Un nou cadou pentru bancile americane
International | Data Publicarii: 03-10-2012

  • Doi senatori republicani contesta ultimele decizii de politica monetara ale Rezervei Federale Americane 
  • Michael Hudson, profesor la University of Missouri, afirma ca injectiile de lichiditate nu fac decat sa finanteze activitatile speculative ale institutiilor de credit
  • "Nu au nicio legatura cu somajul, in niciun caz"

Lansarea bancii centrale a SUA intr-un program pe termen nedefinit si virtual nelimitat de majorare a masei monetare are critici puternice inca din primele saptamani, atat din partea politicienilor si a mediului academic, cat si din partea unor reprezentanti ai pietei sau a unor lideri de opinie. Doi senatori republicani si-au manifestat direct neincrederea fata de rezultatele unui nou program de relaxare cantitativa, in timp ce Michael Hudson, profesor la University of Missouri and Kansas City, a afirmat deschis ca acesta reprezinta un ajutor nemeritat pentru industria financiara americana.

Seful Rezervei Federale Americane, Ben Bernanke, a incercat luni, intr-o interventie la Clubul Economic din Indiana, sa argumenteze ultima decizie de politica monetara si a respins doua teze ale criticilor sai. Prima sustine ca ratele de dobanda scazute stimuleaza pe mai departe politicienii sa promoveze o politica fiscala gresita. Cea de-a doua afirma ca Fed monetizeaza datorie angajandu-se in cumpararea de active financiare, ceea ce ar conduce la inflatie mai ridicata.

Riscuri mari si castiguri indoielnice

Raspunsurile lui Bernanke par a nu fi fost convingatoare de vreme ce congresmeni conservatori si-au reluat ieri criticile la adresa noului program de relaxare cantitativa. "In vreme ce inteleg ratiunile Fed care au stat la baza QE1 si QE2, acum cred cu putere ca am ajuns in punctul efectelor pozitive diminuate", a declarat potrivit Wall Street Journal senatorul republican de Tennessee Bob Corker, adaugand ca banca centrala incurajeaza politicienii sa nu ia hotararile necesare in partea fiscala. Congresul actioneaza doar sub presiune si nu va implementa reformele fiscale care se impun daca politica monetara va ramane acomodativa.

Integral in Curierul National

http://www.banknews.ro/stire/62577_un_nou_cadou_pentru_bancile_americane.html