BankNews.ro - The Business Republic

Cum a trecut glontul pe la urechile bancilor din Romania
Finante-Banci | Data Publicarii: 03-10-2012

Rezervele minime impuse bancilor de BNR au ajutat sistemul bancar  sa se mentina in picioare fara ajutor de la stat. Ar cam fi insa timpul ca bancile sa-si reia activitatile clasice, adica sa atraga si sa dea bani cu dobanda.

Evitarea unei crize bancare in Romania, care ar fi necesitat ajutor din bani publici, s-a datorat politicilor macroprudentiale ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), inclusiv in ceea ce priveste rezervele minime obligatorii (RMO), a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Cu alte cuvinte, oficialul bancii centrale spune ca bancile au trait, pe perioada crizei, mai ales din banii pe care ii stransesera, mai mult fortate, in anii de boom. Reamintim ca bancile din Romania erau obligate sa plaseze 40% din sumele atrase in euro si 25% din cele in lei in rezervele BNR. Aceste valori erau fara echivalent in lume, insa s-au dovedit a fi o idee buna.  De-a lungul celor 3-4 ani cat au trecut de la inceputul crizei, BNR a luat mai multe decizii de scadere a acestor niveluri, eliberand astfel bani catre banci atunci cand aveau mai multa nevoie. "Romania a evitat o criza bancara si nu a fost nevoie de o injectie de bani publici in capitalul vreunei banci", a spus Isarescu referindu-se la criza globala din anii 2008-2009.

Fara falimente

Ce se va intampla insa in continuare? Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, este optimist din acest punct de vedere, afirmand ca bancile locale sunt solide si ca reprezinta un pilon al economiei locale. "Atat sistemul, cat si bancherii au fost atipici in ultimii patru ani, trecand cu bine de perioada de criza. Am rezistat cu bine tuturor socurilor si suntem un motor, o forta motrice pentru alte activitati ale economiei nationale. Sistemul bancar nu va inregistra iesiri in acest an deoarece in Romania exista inca multe oportunitati de exploatat", a declarat presedintele ARB. In acelasi context, Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR), aprecia ca performanta sistemului bancar romanesc deriva din calitatea managementului, precum si prin aplicarea filtrului de prudentialitate al bancii centrale. "Nu cred ca a trecut criza, cred insa ca trebuie sa fim prudenti. Nu cred ca vom avea probleme in sistem si nici nu vor fi falimente, sau cel putin nu in 2012", a precizat Nicolae Cinteza.

Integral in Romania Libera

http://www.banknews.ro/stire/62568_cum_a_trecut_glontul_pe_la_urechile_bancilor_din_romania.html