BankNews.ro - The Business Republic

De ce vor bancile sa ne vanda carduri de credit?
Finante-Banci | Data Publicarii: 02-10-2012

Gradul de bancarizare a populatiei este inca unul destul de redus, cu tot saltul facut inainte de aparitia crizei financiare. Exista inca un numar important de romani care nu au un cont curent si implicit un card de debit, modalitatea principala de plata ramanand inca plata in numerar.

Pentru foarte multi, primul contact cu un produs bancar a fost reprezentat de achizitia unui bun de folosinta indelungata prin intermediul unui imprumut cu buletinul, iar la achitarea acestuia banca a ramas fara un client. In conditiile in care acordarea de credite noi a stagnat considerabil, bancherii au venit cu noi produse din care sa obtina venituri si prin care sa mentina baza de clienti.

Cardul de credit era prezent pe piata bancara si inainte de 2008 insa in ultimii ani acest produs a inceput sa fie promovat cu agresivitate. Vanzarea agresiva, prin acordarea de bonusuri clientilor care accepta sa achizitioneze un card de credit, sau scutirea in primul an de la plata comisionului de administrare, reflecta profitabilitatea acestui produs pentru bancheri.

Profit mai mare din carduri de credit

Daca in cazul unui credit de nevoi personale fara garantii, care este cel mai accesat tip de credit de catre romani datorita faptului ca nu presupune ipotecarea unei proprietati, perioada de acordare este de 5 ani, iar dupa aceasta perioada clientul poate sa nu mai detina nici un produs la acea banca, in cazul cardului de credit, suma acordata este pe o perioada nelimitata.

Astfel, un client care are un card de credit si cum este cazul de cele mai multe ori, a utilizat total sau partial limita aprobata, ajunge sa plateasca bancii dobanzi si comisioane pe o perioada mult mai mare. In plus, rata dobanzii la cardurile de credit este una foarte ridicata, in medie de 25% la lei, fata de 16% pentru credite de nevoi personale fara garantii in lei.

Pe langa dobanda, posesorul unui card de credit trebuie sa plateasca si un comision de administrare anual, care pleaca de la cateva zeci de lei la cateva sute pentru cardurile de credit tip Gold sau Platinum. Acest comision este platit indiferent daca efectuati sau nu tranzactii in acel an.

Astfel, daca aveti un card de credit si nu ati efectuat tranzactii in ultimul an, banca continua sa va solicite plata comisionului.

Banca obtine venituri importante si din utilizarea cardului de credit in strainatate, prin intermediul unui curs de schimb valutar dezavantajos pentru client, sau prin impunerea unor taxe exorbitante in cazul pierderii cardului in tara dar mai ales in strainatate.

Integral pe MoneyCenter.ro

http://www.banknews.ro/stire/62527_de_ce_vor_bancile_sa_ne_vanda_carduri_de_credit.html