Deputatul Andrei-Valentin Sava a initiat recent un proiect legislativ conform caruia preotii si personalul neclerical ar putea fi scutiti de pe plata impozitului pe venit de 16% incepand de anul viitor. PROVINCIANEWS.RO va spun ce salarii au ierarhii.
Salariul unui preot variaza intre 1.100-2.000 de lei, in timp ce cel al unui episcop, care au un statut similar demnitarilor se situeaza intre 6.700 - 7.500 de lei, respectiv 8.200 de lei in cazul patriarhului.
In randul preotilor, cele mai mari salarii le au preotii cu vechime mare si grad profesional I, care ajung la aproximativ 2.000 de lei net. In schimb, un preot debutant, cu studii superioare, primeste 1.100 de lei. Statul roman suporta intre 65-80% din din salariu. Un suport de 80% primesc preotii - in special din mediul rural - care nu au posibilitatea intregirii salariului din venituri proprii.
Personalul neclerical din cadrul parohiilor, cantareti, ingrijitori, au salarii sub nivelul minim pe economie
Episcopii sunt cel mai bine salarizati, avand un statut asimilat celui de demnitar. Ei au un salariu fix, ce variaza intre 6.200 de lei, in cazul episcopilor vicari si 7.567 de lei, in cazul mitropolitilor. Patriarhul castiga 8.200 de lei. Salariul ierarhilor este insa fix si la acesta nu se adauga nici spor de vechime nici indemnizatie de conducere.
La nivelul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane slujesc 14.231 de preoti si diaconi, din care peste 1.000 sunt salarizati exclusiv din fondurile proprii ale unitatilor bisericesti, iar din cei aproximativ 17.000 de angajati neclericali, circa 1.500 sunt platiti integral de Biserica, potrivit unor date ale Patriarhiei Romane. Biserica plateste insa si impozite consistente catre stat. Conform reprezentantilor Arhiepiscopiei clujene, impozitele pltaite de preoti sunt de 31%.
Cititi mai multe detalii pe PROVINCIANEWS.RO
http://www.banknews.ro/stire/62440_ce_salariu_are_patrarhul_daniel_grila_de_salarizare_a_bor.html