BankNews.ro - The Business Republic

Ce spatiu de negociere ai cu recuperatorii de creante?
Finante-Banci | Data Publicarii: 26-09-2012

Daca creditul preluat e mai vechi de 3-5 ani, iar recuperatorul isi acopera suma oferita bancii (10-25% din creanta preluata), iti poti rascumpara datoria, in anumite conditii, la 20-30% din valoare.

Secretul pastrarii de catre banci in portofolii a creditelor ipotecare cu probleme este ca... nu se prea inteleg cu recuperatorii privind valoarea tranzactiei. "Oferim maximum 25% din valoarea creditului, daca ipoteca este buna (adica nu cine stie ce terenuri in camp - n.n) in vreme ce bancile cer 50%", spune Georg Kovacs, director general EOS KSI Romania. In conditiile in care piata imobiliara a cazut deja cu 50% fata de maximele din 2008, rezulta ca bancile ar dori sa vanda creditele cu probleme la pretul actual de piata al imobilelor in vreme ce recuperatorii nu ofera decat jumatate din acesta. Cu alte cuvinte, daca vanati chilipiruri, nu e cazul sa va legati mari sperante de licitatiile organizate de banci pentru imobilele executate silit, cel putin deocamdata. In cazul creditelor de consum fara ipoteca, sumele oferite bancilor de recuperatori pentru creditele cu probleme pleaca de la 10% din valoarea lor, iar in cazul sumelor restante la furnizorii de utilitati chiar mai putin. Costurile? "La fiecare leu recuperat avem cheltuieli de aproximativ 30 de bani" spune Kovacs, iar perioada medie de recuperare este de 3 ani.

"Daca datoria se recupereaza in 3-5 ani costurile urca la 40% iar in 5 ani de alergat debitorul recuperatorii cheltuiesc pe scrisori, telefoane, deplasari cam 50 de bani din fiecare leu recuperat.  Ce spatiu de manevra aveti in relatia cu recuperatorii? In cazul in care datoria e veche, nu exista ipoteca, debitorul da semne ca vrea sa plateasca dar nu are venituri (nici macar unele pe care sa se puna poprire), puteti obtine un discount semnificativ, de 70-80% din valoarea debitului, daca s-ar gasi un "binevoitor" care sa achite in locul dvs. datoria (ruda, prieten, etc) dupa cum a reiesit din discutia cu reprezentantii EOS. Si inca un detaliu: conteaza foarte mult in ce moment al aparitiei... prescriptiei se produce aceasta negociere. Daca nu s-a facut nici un demers timp de 3 ani (fie din partea creditorului/furnizorului de servicii, fie din partea recuperatorilor) intervine pres-crip-tia si nu mai poti fi dat in judecata pentru recuperarea banilor. "Repunerea in termen este dificila, fiind admisa doar pentru motive foarte intemeiate (se intalneste mai degraba in relatiile contractuale dintre persoanele fizice). Este greu de obtinut de persoane juridice, mai ales la trecerea unei perioade apreciabile de la expirarea termenului de prescriptie" spune avocatul Gheorghe Piperea.

Integral in Romania Libera

http://www.banknews.ro/stire/62384_ce_spatiu_de_negociere_ai_cu_recuperatorii_de_creante.html