La nivelul intregii tari exista peste 400.000 de firme ale caror sedii sunt inregistrate in apartamente de bloc, aflam din cotidianul Gandul. Apartamentele care servesc si ca locuinta si ca sediu de firma nu pot fi verificate de Fisc, in prezent, decat cu mandat de perchezitie. Sebastian Bodu, seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, isi va ridica in cap sute de mii de patroni care si-au inregistrat sediile firmelor in apartamente locuite. In prezent, sediile respective nu pot fi "calcate" de inspectorii Fiscului si ai Garzii Financiare decat cu mandat de la procurori, intrucat are prevalenta dreptul de inviolabilitate a proprietatii private.
Dar acest lucru e pe cale sa se schimbe, daca va fi adoptat proiectul initiat de ANAF si trimis la Ministerul de Finante, "privind unele masuri in domeniul administrarii fiscale si de prevenire si combatere a evaziunii fiscale". Acest proiect contine mai multe propuneri de modificare a Codului Fiscal, Codului de Procedura Fiscala, Codului Comercial si a Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. In articolul care se refera la completarea Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, se precizeaza: "(1) Organele fiscale, Garda Financiara si alte persoane imputernicite de lege au dreptul de a verifica contribuabilii in domeniul de activitate reglementat de prezenta lege. (2) Contribuabilii au obligatia de a permite efectuarea verificarilor si de a pune la dispozitia organelor prevazute la alin. (1) toate documentele contabile, evidentele si oricare alte elemente materiale sau valorice solicitate, in vederea cunoasterii situatiei de fapt."
Definitia contribuabilului este data chiar de Legea 241 din 2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale: "orice persoana fizica ori juridica sau orice alta entitate fara personalitate juridica care datoreaza impozite, taxe, contributii si alte sume bugetului general consolidat". S-ar deduce ca Fiscul isi doreste sa poata calca pragul oricarui cetatean contribuabil, chiar daca acesta nu este decat un simplu salariat.
Sebastian Bodu sustine, insa, ca lucrurile nu vor sta chiar asa: "Vrem sa putem verifica, fara mandat de perchezitie, firmele care au sedii in apartamente care folosesc si ca domicilii pentru unele persoane fizice". Bodu ne-a precizat ca, la nivelul intregii tari, sunt inregistrate peste 400.000 de firme de apartament. Seful ANAF ne-a mai declarat ca a discutat proiectul de modificare a legislatiei din domeniul administrarii fiscale si combaterii evaziunii cu ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, si cu consilieri ai acestuia: "Domnul ministru a citit proiectul si s-a declarat de acord cu el. La discutii s-au emis doar unele observatii de ordin tehnic, foarte pertinente de altfel. Nu s-a umblat la principiile proiectului. Noi am efectuat modificarile de rigoare si am retransmis la minister ultima varianta a proiectului, acum doua saptamani".
Gandul