BankNews.ro - The Business Republic

Romania, uniunea bancara europeana si investitorii
Finante-Banci | Data Publicarii: 14-09-2012

Adoptarea in Parlamentul European a proiectul unei uniuni bancare europene sub supravegherea Bancii Centrale Europene (BCE) este o solutie potrivita la care si Romania ar trebui sa adere, arata analistul financiar Radu Ciofu (Transilvania Capital) in cadrul unei analize realizate pentru ProfitInfo.ro. "La fel cum in Romania exista doar o singura Banca Centrala (BNR) care impune reguli pentru toate bancile din sistem, la fel si in Europa ar trebui sa existe doar o singura banca centrala care sa impuna reguli pentru bancile din sistemul sau (BCE).”

Chiar daca si relatiile cu alte tari din afara UE ar trebui dezvoltate, in special cu tarile BRICS, realitatea este ca, in acest moment, "schimburile economice ale Romaniei sunt in proportie de peste 80% cu Uniunea Europeana”, fapt care, spune analistul limiteaza mult "alegerile pe care le poate lua Romania in privinta dezvoltarii viitoare.”. In plus, tendinta clara este cea de "uniune totala”.

De asemenea, faptul ca la BCE poate adera orice stat european, chiar si daca nu face parte din zona euro, ofera tarii noastre avantajul de a se putea implica in constructia institutiei. "Pe termen lung, implicarea noastra in organizarea unor insititutii ce vor fi piloni ai viitoarei constructii Europene (poate SUE) nu poate decat sa cimenteze statutul nostru ca cetateni cu drepturi depline ai UE.” Acest pas poate aduce Romaniei mai multa credibilitate, incredere si, implicit, investitori.

Increderea in mediul economic romanesc si in protectia pe care umbrela BCE ne-o ofera"va duce la o crestere substantiala a investitiilor straine in economie, ceea ce se va traduce prin o crestere economica mai mare si un nivel de trai mai bun.”, conchide Radu Ciofu.

Vezi materialul complet aici

http://www.banknews.ro/stire/62044_romania,_uniunea_bancara_europeana_si_investitorii.html