BankNews.ro - The Business Republic

Salariul mediu a crescut cu 4 lei in iulie
HR/Cariere | Data Publicarii: 04-09-2012

Castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4 lei in luna iulie (0,3%), la 1.556 lei, cele mai mari castiguri salariale fiind inregistrate in intermedieri financiare (3.811 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (858 lei).Salariul mediu net a crescut in iulie in majoritatea sectoarelor economice, potrivit Institutului National de Statistica (INS), ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, prime de vacanta), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), drepturi in natura ori realizarii de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Top cresteri

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitatile de depozitare si activitati auxiliare pentru transport (14,6%), asigurari, reasigurari si fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (intre 10% si 11%).

Cresteri cuprinse intre 5,5% si 9,5% au fost inregistrate in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati de servicii anexe extractiei, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea substantelor si a produselor chimice, cercetare-dezvoltare.

Cresteri salariale intre 3% si 5% au avut angajatii din silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), colectarea si epurarea apelor uzate, industria metalurgica, extractia carbunelui superior si inferior.

Cele mai mari scaderi

De partea cealalta, cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in telecomunicatii (17,9%), respectiv in fabricarea produselor din tutun (15,6%).

Scaderi cuprinse intre 6% si 7,5% au fost inregistrate in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice.

Iar scaderi de 3%- 4% au fost in fabricarea bauturilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de editare, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii).

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna iunie de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa).

De asemenea, castigul salarial mediu net din luna iulie 2012 a scazut ca urmare a nerealizarilor de productie, incasarilor mai mici (functie de contracte), dificultatilor financiare si lipsei de comenzi cu care s-au confruntat unele unitati economice.

Salariile in sectorul bugetar

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna iunie, in invatamant (-3,5%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice si a incheierii contractelor pe perioada determinata consecinta inceperii vacantei scolare; sanatate si asistenta sociala (-0,4%) ca urmare a platii drepturilor salariale cuvenite salariatilor cu castiguri salariale mici, din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat cu dificultati financiare in lunile precedente .

In administratia publica castigul salarial mediu net a crescut usor in luna iulie fata de luna iunie 2012, cu 0,6%, ca urmare a platii in avans a concediilor de odihna.

Sursa: TVRinfo.ro

http://www.banknews.ro/stire/61759_salariul_mediu_a_crescut_cu_4_lei_in_iulie.html